Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 


 
Nyhedsbrev om rå mad Efterår 2008
 
Kære ven,
 
Håber du har det godt og nyder de fine efterårsfarver. Her er lidt rå inspiration til dig.
Du kan bl.a. læse om:
 
- Frugt skal kun spises moden
- Laura besøger raw food caféer i hele verden
- Komælk, ideel mad til menesker?
- Julefrokost 5 års jubilæum i år
 
 

 

Derfor skal du være kræsen med din frugt!

Frugt skal spises, når den smager bedst, frisk og moden

Kan du lide frugt og kunne tænke dig at spise mere af den? Måske mere end 6 om dagen? Bestemt en rigtig god idé! For at få mest ud af din frugt, er det godt at vide, hvordan man vælger den bedste frugt, og hvornår den skal spises.

Det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser, når det handler om frugt. Selvfølgelig kan du baregår ud i supermarkedet eller hos din lokale grønthandler og købe forskellige frugter, som du allerede kender. Men ved du så, hvornår frugten blev plukket, hvor den kommer fra, om den er i sæson, hvordan den blev behandlet og hvornår den kan spises? Ellers er det en god ide at sætte sig ind i det.

Mange vil måske sige, at det kan man dårligt få at vide, med mindre man spiser frugt, der lige er faldet ned af træet i ens egen have. Og det er helt sikkert rigtigt, at frugt fra egen have er noget af det bedste. Men når man ikke har den mulighed, må man læse information om frugten eller spørge frugtuddeleren i butikken. Hold dig ikke tilbage af frygt for at de vil synes, at det er mærkeligt at stille den slags spørgsmål. Kan de overhovedet svare på dem? Måske ikke, men så kan de måske næste gang.

Selv hvis de kan svare på alle frugtspørgsmål, er en ting sikker; Det kan godt betale sig at være kræsen! Man skal selvfølgelig ikke nøjes med noget, der ingen smag har eller som smager direkte dårligt, men det er endnu bedre, hvis man ved, hvordan en perfekt frugt skal smage og på hvilket tidspunkt den skal spises.

For at vælge den bedste, skal man være opmærksom på de faktorer, der har indflydelse på kvaliteten. Det er klimaforhold, jordbund, dyrkningsmetoder, plukketid, transport og opbevaring og modning.

Først skal man vide hvor frugten kommer fra og om den er i sæson det pågældende sted. Frugt i sæson er som regel frisk og er sandsynligvis plukket nogenlunde moden. Kvalitet er typisk meget afhængig af, hvornår frugten plukkes. En alt for tidligt plukket frugt vil aldrig modne rigtigt, og det betyder forringet næringsindhold og dårlig smag.

Modningen af frugt foregår samtidigt med, at kernen eller frøet bliver klar til at blive plantet ude i naturen. Umoden frugt yder en naturlig beskyttelse til dens frø, der skal bære generationen videre. Frugtkødet på en umoden frugt er meget hårdt og sidder godt fast på kernen og er dermed ikke let at komme til at spise. Umoden frugt indeholder også flere stoffer, der er irriterende eller ligefrem giftige og smager tit frastødende, f.eks. surt eller bittert. Et klart signal til dem, der prøver at bide i den for tidligt.

Når frugt bliver moden, sker der mange interessante ting. Frugten skifter farve fra typisk grøn til gul, rød, lilla, brun eller anden, bliver blød at røre ved og udsteder en aroma, der skal tiltrække de potentielle frøspredere. Kemiske stoffer bliver påvirket af enzymer, og man kan se neutralisering af irriterende stoffer og nedbrydning af de komplekse næringsstoffer. For eksempel indeholder en umoden banan (grøn, lysegul) kun kulhydrater i form af  stivelse. I en moden banan (gul, med mange brune pletter) er al stivelse blevet omdannet til simple kulhydrater, glukose og fruktose.

Når man spiser umoden frugt går det ikke kun ud over nydelsen pga. en dårligere smag, men der er også forringet næringsindhold og potentiel fare for at indtage irriterende stoffer. De stærke syrer i umoden frugt kan opløse emaljen og hermed skade tænderne. Komplekse næringsstoffer er svære at fordøje i forhold til de simple næringsstoffer (man kan ikke spise så mange af dem) og kræver ekstra enzymer fra bugspytkirtlen og andre enzymproducerende celler. Man risikerer simpelthen at blive underernæret, udvikle allergier og få tandskader ved at spise umodne frugter.

På anden side er det også en dårlig idé at spise overmoden frugt, der allerede er begyndt at gære eller rådne. Dette vil producere alkohol, der er giftig for kroppen, ligegyldigt om den findes i en flaske eller i et æble.

Heldigvis er det ikke så svært at genkende de modne frugter. Naturen har udstyret os med farvesyn, smag for søde ting, lugtesans og følsomme fingre. Når frugten er klar til at blive spist, tiltrækker den os med sin farve, duft, blødhed og smag. Vores sanser er bygget på den måde, at de tillader os at vælge de bedst egnede fødevarer fra naturens køkken, ligesom det er tilfælde med andre dyr.

Naturens køkken er vidunderligt og fremstiller uovertrufne kulinariske oplevelser, blot man lærer dens veje at kende.

Læs hele artiklen på http://www.rawquest.dk/raakost/ripefruit.html


Raw Food i NY, Santa Cruz, Amsterdam og Bali

Igen i år har jeg  (Laura) været så heldig at kunne prøvespise rå mad ude i verden, en mulighed vi stadig savner i lille Danmark.

På Bali i januar spiste vi på Bali Buddha Cafe i Ubud, som reklamerer med, at de sælger "veganske, rå og vegetariske retter til de sidste hippier på jorden". Det er så os. Og det var så den aften, vi ikke spiste durian ;o) De har dejlig salat med grønt fra haven og gode smoothies.


Bali Buddha Cafe
Jalan Jembawan no.1
Phone : (+62) (361) 978 963
http://www.balibuddha.com

 
 

Quintessence i New York er et lille, meget hyggeligt og velbesøgt spisested i New York. Jeg var der med min 12-årige datter Aïcha på vores USA-tur i sommers. Det lå ikke lige på vores vej, men man kommer let dertil med subway.

Menukortet er overvældende og indbydende, så det var svært at vælge. Jeg fik en meget dejlig salat med hummus og en skøn desserttallerken. Begge dele var utroligt delikate og meget smukt anrettet. Aïcha holdt sig til det søde køkken med smoothie og bananasplit. Vi var meget tilfredse og mætte da vi gik derfra. Hvis vi havde haft mere appetit (det var meget varmt), havde vi nok prøvet nogle flere retter.

Som en lille kuriøsitet kan jeg berette, at mens vi spiste, parkerede en hvid limosine på gaden, en dyrt klædt kvinde steg ud, hentede mad (hun var tydeligvis et kendt ansigt) og kørte væk igen.

Hvis du skulle komme til New york, kan Quintessence varmt anbefales.

 
Quintessence:
263 E. 10th St
Phone: (+1) (646) 654-1823
http://www.raw-q.com


 

 


I Santa Cruz boede vi på Sunset Inn (2424 Mission Street, Santa Cruz). Morgenmaden på stedet var skrækkelig som de fleste steder, men skråt overfor fandt vi et vegetarisk supermarked med et godt udvalg af rå varer. Ud over økologisk frugt købte vi f.eks. en udmærket rå pesto. Vi fik at vide, at netop i Santa Cruz er folk meget økologisk bevidste og går meget op i sundhed, herunder rå mad.

USA var i det store og hele et nemt land at være i. De fleste steder kan man få smoothies, og de fås i stor, meget stor og enorm! Herligt! Vi blev stamkunder hos Jamba juice, som findes i mange byer.

http://www.jambajuice.com


I sidste uge var jeg så i Amsterdam på konference, men fandt også tid til at besøge Raw Food Cafe. Jeg fik endda min kollega med, som ellers er inkarneret kødspiser. Cafeen er meget til superfoods, og udvalget af retter er ikke så stort, men lækkert. Vi fik begge en basic smoothie med banan, appelsinsaft og avocado. Jeg fik desuden en dagens ret, som denne dag var "Ceasar salad", mens min kollega valgte en anretning med kiks, samt en chokolademousse. Alt sammen udmærket. Min kollega var tilfreds med smagen, men blev dog ikke helt mæt, og da vi havde ventet ret længe på maden, ville vi ikke bestille mere.

Er du i Amsterdam, er det oplagt at lægge vejen forbi. Cafeen ligger lige ved de "ni små gader", et hyggeligt kvarter med små sjove butikker.

Raw Food Cafe
1e Rozendwarsstraat 10
http://www.rawfoodcafe.nl


 

Hvordan vælger man den bedste durian?

Durian er en fantastisk frugt, der oprindeligt kommer fra Borneo og den Malaysiske halvø og blev spredt ud over hele Sydøstasien. I de seneste år kom durian også til Danmark, enten som frosne hele frugter eller i bakker med udstenet frugtpulp, og om sommeren også de friske frugter. Når man nu vil smage den, hvordan skal man vælge en god durian?

Først og fremmest pas godt på, når du omgås med frugten. Durian har nogle ret store og utroligt skarpe pigge, der meget let skærer i huden eller kommer ind under neglen, og det kan gøre ondt i flere dage. Mange duriansælgere i Asien bruger faktisk handsker til at håndtere frugten og skære den ud til kunderne.

 
 
Læs om hvordan man vælger en god durian (mon thong) på http://www.rawquest.dk/raakost/duriandk.html
 

 

Medicinbivirkninger, er du bevidst om dem?

Den nyeste udgave af Bladet Samvirke (oktober 08) har flere artikler, der handler om bivirkninger af medicin, et tåbeligt forslag i EU-kommissionen og hvordan medicinalindustrien styrer det hele. Artikerne må være en stor øjenåbner for mange, der ikke længere vil finde sig i medicinalindustriens lyserøde drøm.

Jeg synes det er lidt tragikomisk, at man skriver om emnet igen og igen og har gjort det i flere årtier, uden at det rigtigt har givet fremskridt mht. vores syn på lægemidler og den farmaceutiske industri. Netop sandheden om, at lægemidler er stoffer, der burde kaldes sygemidler, fordi bivirkninger tit bliver mere alvorlige end sygdomsforløbet selv, blev kendt allerede i det 19. århundrede af de læger, der dengang praktiserede Natural Hygiene i stedet for medicinvidenskaben. De har også advaret om, at det er farligt at give eneret og monopol på sundhed til en organisation. Alle deres udsagn om medicinsk behandling og advarsler til folk er blevet bekræftet gennem historien utallige gange, men det er stadig medicinalindustrien, der sidder på magten, som den har gjort de sidste 100 år. De bestemmer, hvad der må og ikke må sælges, hvilke videnskabelige studier der er relevante og hvilke forksningsresultater, man ønsker. De betaler store summer til dem, der sidder på beslutningsposter eller dem med stor indflydelse indenfor området. De er hovedsponsorer for patientforeninger og umoralske slagtere af millioner af uskyldige dyr, der bliver slået ihjel pga. grådighed og ikke for at hjælpe syge mennesker med at blive raske.

Læs hele artiklen på http://www.rawquest.dk/livsstil/medicinb.html


 
Komælk- ideel mad til kalve eller mennesker?

Sundhedsstyrelsens anbefalinger direkte sundhedsskadelige?

Der er ingen tvivl om, at den klassiske fødevarepyramide, som er et fundament for Sundhedsstyrelsens præsentation af kostanbefalinger til befolkningen, er mere baseret på industribehov og dogmer end sundhedsbehov, sund videnskab og almen logik.

Hvordan ellers kan man forklare deres forkærlighed for mælkeprodukter? Ifølge Sundhedsstyrelsen bør spædbørn indtage cirka en liter mælk om dagen og mindst en halv liter når de bliver 10-12 måneder. Og sådan resten af livet?

I naturen får dyrene mælk fra deres egen mor og fortsætter ikke med at drikke det efter afvænningsperioden. Ingen af de hundredtusindvis af dyr drikker komælk og har det åbenbart fint med det. I hvert fald er risikoen for hoftebrud meget mindre hos dem end hos mennesker ;)
Selv køer drikker ikke komælk! Og det er dem, der producerer så meget kalk til vores letmælk, sødmælk og yogh
urter. Hvor mon de får det fra? Er der måske noget spildt mælk i græsset?

Hvis vi nu tænker bare en lille smule selv i stedet for at slukke for hjernen og adlyde Sundhedstyrelsens råd blindt, så kan vi ikke undgå at blive konfronteret med, at den eneste rigtige mælk for børn er modermælken, og at voksne ikke er spædbørn. Hvis man endelig skulle fortsætte med at drikke mælk efter afvænningsperioden, hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen så ikke at drikke modermælk, der jo har den perfekte sammensætning af næringsstoffer til vores art? Bare tænk hvor mange mødre, der kunne få ekstra penge for at producere højkvalitetsmælk til alle dem med trang til spædbørnskost!

 

 
Melonfestival i Prag
Og de første europæiske mesterskaber i vandmelonudskæring i 2009
 
Godt nok har jeg lært de grundlæggende teknikker da jeg tog et kursus i frugtudskæring i Thailand (du kan læse mere om det i min dagbog http://www.rawquest.dk/dagbog/Petr/blogger.php), men jeg må indrømme, at der skal flere års øvelser til, før jeg kan konkurrere med de sande mestre. For eksempel dem, der kommer til Prag i sommeren 2009.
Næste år vil der nemlig foregå de første europæiske mesterskaber i vandmelonudskæring. Dette vil være en del af programmet under næste års Melonfestival, der kan opleves hver sommer i Prag.
Ud over at kunne smage og købe vandmeloner er der mange sjove konkurrencer. Konkurrencen i melonudskæring tager flere timer at deltage i, i klar modsætning til spisekonkurrencen, der kun varer et minut. Verdensrekorden blev sat for nogle år siden, hvor vinderen kunne proppe næsten 1,3 kg ren vandmelonpulp ned i sin mave i løbet af et minut.
 
 
 
 

 
Arrangementer
 
Det er nu mere end 3 år siden Kærnehuset sidst var fyldt med rå mad... Nu sker det igen!

Lørdag d. 25. oktober
Rå vegansk middag i Kærnehuset, Odense

Medbring en rå ret og deltag i en sjov aften sammen med andre
råkostglade mennesker. Middagen starter kl. 17, men du kan komme fra
kl. 15. Der er et køkken, hvor der kan tilberedes mad. Der er blender
og almindeligt køkkengrej, men diverse andre råkostmaskiner skal
medbringes.

Hvis du mangler viden og/eller inspiration til, hvad du kan bidrage med, send mail til nyhedsbrev@rawquest.dk og få en simpel og let eller avanceret gourmetopskrift, alt efter eget ønske.

Der er plads til ca. 30.
Tilmelding:
nyhedsbrev@rawquest.dk
Tilmeldingsfrist: d.18. oktober

Sted:
Kærnehuset, Vegetarisk Klub
Nedergade 6, 1. sal
5000 Odense C.

 

Rå julefrokost på Frederiksberg  5 års jubilæum
 

Igen i år inviterer vi alle med interesse for rå mad til julefrokost med dejlig rå mad og godt selskab.

Kom og vær med lørdag d. 15. november fra kl. 17.00 og til vi ikke orker mere

Vi vil fejre et lille jubilæum, for i år bliver det 5. år i træk vi holder den rå julefrokost. Mød op i festligt tøj og godt humør :o)

Vi håber at se både kendte og nye ansigter, men meld dig til i god tid, for vi har ikke ubegrænset plads. Hvis der bliver pladsmangel, vil vi forsøge at skaffe et større lokale end vores stue.

Vi står for maden og du skal bare møde op og nyde! Vi regner med at opkræve ca. 200 kr. per person til dækning af vores omkostninger, børn 50 kr.

Maden vil bestå af en rå vegansk buffet med både frugtretter og rå juleretter.


Tilmelding senest 1. november og gerne før på e-mail: julefrokost@rawquest.dk
NB! Vi sender dig en bekræftelse, når vi har modtaget din tilmelding.

Adresse: Junggreensvej 13, 1. th., 2000 Frederiksberg
tlf. 3255 4020

Vi glæder os til at se jer :o)
Laura og Petr



Opskrifter
 
Blomkålsuppe
 
Blend til en fin konsistens i blenderen:
1l appelsinsaft
1 citron
100g cashew
4 soltørrede tomater
2 spsk. tørret grøntsagssalt
3 fed hvidløg
og spidskommen, curry og himalaya salt efter eget ønske.
 
Tilsat finthakket blomkål, fenikkel og lidt cashew.
 
 
Paraboller
 
paranødder
soltørrede tomater
tomater
persille
rosiner
cayenne peber
olivenolie
himalayasalt
 
Prøv selv at finde den optimale mængde af de enkelte ingredienser. Du kan også være kreativ og bruge nogle andre nødder, grøntsager og krydderier.
Kør det hele i en food processor til en rå masse og bagefter form mange små paraboller ud af den.
Rul dem til sidst i en mel lavet af paranødder og paprika.
 

 
 

Kærlighed, visdom og frugt til alle

Laura og Petr
http://www.rawquest.dk
forum om rå mad: http://rawfood.freeforums.org/

nyhedsbrev: http://www.rawquest.dk/nyhedsbrev/news.htm


Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så send en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen "frameld"

 

NYHEDSBREV