Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 

Derfor skal du være kræsen med din frugt!

Frugt skal spises, når den smager bedst, frisk og moden

Kan du lide frugt og kunne tænke dig at spise mere af den? Måske mere end 6 om dagen? Bestemt en rigtig god idé! For at få mest ud af din frugt, er det godt at vide, hvordan man vælger den bedste frugt, og hvornår den skal spises.

Det er ikke ligegyldigt, hvad du spiser, når det handler om frugt. Selvfølgelig kan du baregår ud i supermarkedet eller hos din lokale grønthandler og købe forskellige frugter, som du allerede kender. Men ved du så, hvornår frugten blev plukket, hvor den kommer fra, om den er i sæson, hvordan den blev behandlet og hvornår den kan spises? Ellers er det en god ide at sætte sig ind i det.

Mange vil måske sige, at det kan man dårligt få at vide, med mindre man spiser frugt, der lige er faldet ned af træet i ens egen have. Og det er helt sikkert rigtigt, at frugt fra egen have er noget af det bedste. Men når man ikke har den mulighed, må man læse information om frugten eller spørge frugtuddeleren i butikken. Hold dig ikke tilbage af frygt for at de vil synes, at det er mærkeligt at stille den slags spørgsmål. Kan de overhovedet svare på dem? Måske ikke, men så kan de måske næste gang.

Selv hvis de kan svare på alle frugtspørgsmål, er en ting sikker; Det kan godt betale sig at være kræsen! Man skal selvfølgelig ikke nøjes med noget, der ingen smag har eller som smager direkte dårligt, men det er endnu bedre, hvis man ved, hvordan en perfekt frugt skal smage og på hvilket tidspunkt den skal spises.

For at vælge den bedste, skal man være opmærksom på de faktorer, der har indflydelse på kvaliteten. Det er klimaforhold, jordbund, dyrkningsmetoder, plukketid, transport og opbevaring og modning.

Først skal man vide hvor frugten kommer fra og om den er i sæson det pågældende sted. Frugt i sæson er som regel frisk og er sandsynligvis plukket nogenlunde moden. Kvalitet er typisk meget afhængig af, hvornår frugten plukkes. En alt for tidligt plukket frugt vil aldrig modne rigtigt, og det betyder forringet næringsindhold og dårlig smag.

Modningen af frugt foregår samtidigt med, at kernen eller frøet bliver klar til at blive plantet ude i naturen. Umoden frugt yder en naturlig beskyttelse til dens frø, der skal bære generationen videre. Frugtkødet på en umoden frugt er meget hårdt og sidder godt fast på kernen og er dermed ikke let at komme til at spise. Umoden frugt indeholder også flere stoffer, der er irriterende eller ligefrem giftige og smager tit frastødende, f.eks. surt eller bittert. Et klart signal til dem, der prøver at bide i den for tidligt.

Når frugt bliver moden, sker der mange interessante ting. Frugten skifter farve fra typisk grøn til gul, rød, lilla, brun eller anden, bliver blød at røre ved og udsteder en aroma, der skal tiltrække de potentielle frøspredere. Kemiske stoffer bliver påvirket af enzymer, og man kan se neutralisering af irriterende stoffer og nedbrydning af de komplekse næringsstoffer. For eksempel indeholder en umoden banan (grøn, lysegul) kun kulhydrater i form af  stivelse. I en moden banan (gul, med mange brune pletter) er al stivelse blevet omdannet til simple kulhydrater, glukose og fruktose.

Når man spiser umoden frugt går det ikke kun ud over nydelsen pga. en dårligere smag, men der er også forringet næringsindhold og potentiel fare for at indtage irriterende stoffer. De stærke syrer i umoden frugt kan opløse emaljen og hermed skade tænderne. Komplekse næringsstoffer er svære at fordøje i forhold til de simple næringsstoffer (man kan ikke spise så mange af dem) og kræver ekstra enzymer fra bugspytkirtlen og andre enzymproducerende celler. Man risikerer simpelthen at blive underernæret, udvikle allergier og få tandskader ved at spise umodne frugter.

På anden side er det også en dårlig idé at spise overmoden frugt, der allerede er begyndt at gære eller rådne. Dette vil producere alkohol, der er giftig for kroppen, ligegyldigt om den findes i en flaske eller i et æble.

Heldigvis er det ikke så svært at genkende de modne frugter. Naturen har udstyret os med farvesyn, smag for søde ting, lugtesans og følsomme fingre. Når frugten er klar til at blive spist, tiltrækker den os med sin farve, duft, blødhed og smag. Vores sanser er bygget på den måde, at de tillader os at vælge de bedst egnede fødevarer fra naturens køkken, ligesom det er tilfælde med andre dyr.

Naturens køkken er vidunderligt og fremstiller uovertrufne kulinariske oplevelser, blot man lærer dens veje at kende.




De fleste frugter, der er til salg og skal transporteres, bliver plukket allerede, når de er 80-90% modne, ellers risikerer man, at de bliver beskadiget under plukning, pakning, eller transport og de kan heller ikke holde særlige længe. Selvfølgeligt er det ikke ideelt, at man plukker dem før de er fuldstændig modne, men heldigvis kan frugt eftermodne og ernæringsmæssigt og smagsmæssigt registrerer man ikke nogle betydningsfulde forskelle.

For at vælge gode frugter, der er til salg hos de lokale grønthandlere og i supermarkeder, er der nogle kriterier, man skal være opmærksom på:

Frugtudseende- Hvordan ser frugten som helhed? Er den muggen, er der huller i den eller tegn på råddenskab (større brune eller sorte pletter), er stilken helt tør og stiv eller stadigvæk lidt grøn og fugtig?

Farve- De fleste frugter får nogle flotte dybe farver, når de er modne. Som umodne har de oftest lyse farver som grøn eller gul. Der findes dog nogle slags, f.eks. bestemte sorter mango, der beholder sin grønne farve. Efterhånden som man lærer at kende de forskellige slags frugt og deres sorter, vil man vide, hvornår farven skal være rød eller gul og hvornår den sagtens kan være grøn.

Hårdhed- Når frugt udvikler sig, bliver vandindholdet i pulpen højere og lang størstedelen af frugter bliver bløde, når de er modne. Hvor bløde de skal være, varierer fra den ene til den anden slags. Kaki skal faktisk spises i en nærmest gæret tilstand, hvor de er utrolig bløde og meget besværlige til at transportere. Derfor køber man dem som regel hårde og lader dem modne derhjemme. Vandmeloner til gengæld skal være meget hårde, men meget lette at åbne.

Lyd- Bliver især brugt ved udvælgelsen af vandmeloner, men kan også bruges til anden frugt, f.eks. durian. Når frugt bliver moden, vil pulpen og frøene løsne sig fra skrællen og det vil give et typisk dyb hul klang. Jo dybere og mere hul, desto bedre.

Lugt- De fleste frugter producerer en række forskellige dufte, når de er klar til at blive spist. Man kan også tit vurdere kvaliteten pga. duften (ikke kun grad af modenhed). Frugt, der holdes på køl, vil holde op med at producere duft, så derfor kan man ikke lugte noget på kolde frugter udstillet i supermarkeder. De behøver i princippet ikke være dårlige, men skal bare bruge flere timer i varme (stuetemperatur) for at lugte af noget.

Smag- Uden tvivl det vigtigste redskab vi har til at bedømme, om frugten egner sig til at blive spist. Vores mund og tunge fanger de 4 basissmage (sur, salt, sød og bitter, nogle gange tilføjer man til dem også pikant smag), men den helt store smagsmæssige oplevelse foregår i næsehulen, hvor olfaktoriske membraner indeholder 100 millioner celler, der opfatter de forskellige aromaindtryk fra maden og giver dem videre til hjernen for nærmere identificering. Så i virkeligheden er det vores lugtesans, der giver os muligheden for at opleve alle de forskellige smagsnuancer i maden.
En moden frugt smager som regel sødt, ikke bittert, med acceptabel surhedsgrad og nogle gange med overraskende højt saltindhold (meloner, tomater). De fine smagsnuancer i frugt er ikke kun afhængig af modningsgraden, men også af dyrkningsstedet, klimaet og sorten, der er med til at bestemme indhold af næringsstoffer. Derfor kan man aldrig være 100% sikker på, at frugten smager godt, før man faktisk har smagt på den. Så når det er muligt, benyt dig af smagsprøver, der tilbydes af sælgere af frugt, eller spørg om du kan smage, før du køber ind.



Transport og opbevaring


Det er yderst vigtigt, at frugtavleren, transportøren og sælgeren er bevidste om temperaturforholdene for de mange forskellige frugter. Nogle frugter tåler lavere temperaturer, mens andre, især tropisk frugt, får frostskader, der standser modningsprocessen og frugten vil fremover rådne i stedet for modne.

Når f.eks. bananer bliver frostskadet, bliver deres farve ikke klar, men med en mærkelig gråtone, konsistensen bliver melet, næringsindholdet spoleret og smagen meget ringe.



 

Send mail til rawquest.dk