Frugt til alle   |  home |  subscribe |  contact |  admin |    Wednesday, November 14th   
 news  | shuffle |  list | 
Rå middag i Kærnehuset  (October 26th, 2008)
Vi var i alt 16 mennesker til en rå middag i Kærnehuset, vegetarisk spisested i den smukke gamle bydel af Odense.
Det var meget hyggeligt og maden var rigtig god.
Thailand og Malaysia i anden halvdel af juli   (August 14th, 2008)
Nu har jeg endeligt besøgt Penang i Malaysia og oplevet deres durianer. Det har jeg planlagt for mange år siden. Og det var endnu mere fantastisk rejse end jeg kunne forestille mig.

Jeg har talt med mange dejlige mennesker og delt durian og anden frugt med mange væsner af alle størrelser. Jeg har lært meget mere om durianer og jeg gennemgik en 3-dages kursus i frugtudskæring med certificering.

I Penang var der så mange duriantræer, at man nemt kunne tro man var i durian himmlen. Alle var helt vilde med dem og mange af dem ret gode til engelsk, så det var nemt at kommunikere der. Mange timer blev brugt på at sidde på en durian farm (eller durian restaurant, som jeg kaldte de steder) og snakke med ejerne eller gæster.

Jeg har også fået en af mine yndlingsfrugter, cempedak og masser af andre tropiske frugter som mangosteen, sapodilla, cherimoya, mango, longan, langsat, pitahaya, ananas, jackfruit, papaya, rollinia, granadilla og de friske kokosnødder. Men durian var helt fantastisk, så jeg har spist mellem 6-8 stykker hver dag, i alt over 100 durianer på 16 dage.

Jeg fandt også tid til at svømme flere gange om dagen, træne muay thai med en instruktør, spille beach volley på stranden, få thai massage og masser af nye ideer.

En af dem kan jeg allerede afsløre. Jeg overvejer at arrangere en Fruit Retreat i Sydøstasien, varighed 2 uger. En ren forkælelse med de bedste frugter, naturoplevelser, spa, thai massage, sol og strand og sidst, men ikke mindst en måde at opleve det sammen med andre ligesindede mennesker. Jeg har ikke gjort så noget før, men jeg har lyst og mod til at gøre det. Hvis du nu læser dette og har nogle gode ideer, kommentar eller ville gerne med på rejsen, så ville jeg elske hvis du sender mail til mig på neo@rawquest.dk


Se flere billeder på http://www.rawquest.dk/Asia2008

Fresh Food Festival  (August 14th, 2008)
Fresh Food Festival var en succes. Efter at vi har fået feedback fra de deltagende, kan vi konstatere, at de fleste var tilfredse med arrangementet og det vigtigste, at de gerne vil komme igen næste år.
Vi var omkring 50 mennesker og det blev også ret internationalt med folk fra Danmark, Sverige, Norge, Storbritannien, Litauen, Spanien, Tjekkiet, Holland.

Det var ikke helt nemt at få det hele op at køre, vi var 3 mennesker om at planlægge det hele. Uden nogle forudgående erfaring var vi drevet af ren enthusiasme og fået ideer og løst problemer undervejs i en fart. Ikke alt blev godt og der er mange ting vi skal forbedre, hvis vi orker at fortsætte med at arrangere festivalen.
I de 3 dage, hvor festivalen kørte, har jeg stået for madindkøb, planlægning af menuen og fordeling af opgaver i køkken, hvor vi var 8-10 mere eller mindre faste personer. Jeg havde ikke tid til at snakke med nogle andre mennesker og har levet mest af adrenalin, der var på det højeste niveau i de sidste år ;) Tja, så har jeg lært, at man også kan leve af det ;)

Selv om jeg ikke har fået så meget kontakt til andre end alle dem i køkkenet, var det bare så hyggeligt. Jeg takker igen til jer alle, der har stået i køkken sammen med mig, I var fantastiske og dejlige, jeg elskede at være der sammen med jer.
Sommerfest i starten af juni  (August 14th, 2008)
Sommerfesten er kommet for at blive, ligesom det er sket med Den rå julefrokost, der i år vil have 5 års jubilæum ;)

Vi var 14 mennesker og det var meget hyggeligt, desværre havde nogle svært ved at finde mødestedet i Frederiksberg Haven. Næste år sørger jeg for en bedre synlighed og også mobilnr. til alle, så ingen kommer til at fare vild i parken.

Jeg tror, det var også lidt sjovt for andre mennesker i haven, at se de eksotiske durian frugter. Måske nogle af dem får lyst til at være med næste gang.

Det var muligt at smage på friske, modne, god kvalitetsfrugter som durian, mangosteen, honey mango, æblebananer, bananer og kiwi gold. Vejret var perfekt og vi kunne nyde både frugt, sol og godt selskab i de skønne grønne omgivelser i Frederiksberg Haven.

Så tak til alle, der var med, for en dejlig dag og jeg håber at se jer og mange flere til næste års Sommerfest.

Første friske durianer er landet i DK  (February 27th, 2008)
Det var ret uforventet syn, der mødte mig foran China Town i går. En kæmpe stor frisk durian... og moden!
I forhold til de sidste år er det ret tidligt på året de har fået dem. De plejer ellers at få friske durianer først fra april, eller marts måned.

Så der var en 5 kg tung mon thong til middag. Og smagte faktisk rigtig godt.

Ellers spiser jeg vintermaden, der i år består mest af bananer, appelsiner, courgetter, peberfrugter supleret med æbler, bladselleri, druer, agurker, avokado, salat og anden slags frugt.

Jeg elsker courgetter (lavet til meterlange spaghetti) og aldrig før i mit liv har spist så mange. Jeg kan spise hver dag ca. 0,5 kg og alligevel bliver ikke træt af dem.



På billedet ses en af de lækre små durianer som vi spiste på Bali
Bali - Gudernes ø  (February 27th, 2008)
De 3 første uger af januar måned har vi været på Bali. Bali er kendt mest som en typisk turistø og i de sidste år desværre også som et bombningssted. Udover bomber kan man blive afskrækket af øens position (ligger direkte i vulkanbælteområdet). Der er flere aktive vulkaner på øen (som man nok skal takke for, at øen i dag eksisterer), hvor nogle af dem har i det sidste århundrede været årsagen til et par store katastrofer. Øen er selvfølgelig også truet af tsunami og jordskælv. Der findes nogle meget giftige slanger på øen, men chancen for at møde dem er ret lille. Så skulle man hellere passe på i trafikken, der er den største årsag til turistullykker.

Som man kan se, er der bestemt nogle ting, der kunne få en til at holde sig væk. Men det gjorde vi heldigvis ikke. Og i hele 3 uger har vi rejst øen rundt og havde ikke en eneste dårlige oplevelse, ingen vulkanudbrud, slanger eller trafikullykke. Faktisk følte vi os meget sikre, selv om aftenen når det blev mørkt. Mange balineser er hinduer og tror på karma og det må også på en eller anden måde være medvirkende til den lave kriminalitet på øen ;)

De fleste mennesker, som vi mødte og har snakket med, var venlige og som regel meget glade, hvis man kunne sige noget i deres sprog. Den sikker vinder var ordet 'Suksma', der er balinesisk og betyder 'tak'. Det har vi brugt mange gange, især når vi har fået nogle gode durianer :o)

I forhold til Thailand er der ikke frugtboder alle steder, men kvaliteten er i top. Når man har lejet en motorcykel, er det ret nemt at køre til de steder, hvor man kan købe friske frugter.

Vi har smagt på nogle nye frugter som soursop (sirsak), kakao og wani mango (jack tree). Soursop er rigtig god som juice, men den største overraskelse var wani, den hvide mango. Smagen var lidt syrlig og meget sød med kraftige aroma. Enhver bid i en perfekt moden wani har udløst ekstase i hele kroppen. Og ekstasen kunne bare blive ved med at komme med alle de lækre durianer. Vi har smagt mange forskellige sorter og spist over 100 af dem. Typisk for dem er, at de har en kraftig smag (høj svovlindhold), er mindre i størrelsen, indeholder mange sten og der er ikke helt så meget frugtkød at bide i, som man kender fra de thailandske durianer. Nogle smager meget sødt, nogle næsten ikke som 'rigtig' durian, nogle var lidt bitre, men de var som regel altid rigtig gode. Vi fandt også flere af dem, der havde 6 kammere med frugtstykker. Det har vi ikke set før med thai durianer, de plejer altid at have max. 5 kammere.
Hvis man ville have de kraftigste og tit også sødeste (samtidigt billigste), skulle man vælge de mindste, der samles først når de er helt modne og falder ned af træet. Ulæmpen ved det er, at de tit kan være allerede mugne, overmodne eller spist af insekter, før man kan få fat i dem.

Vil man rejse for at opleve tropisk frugt, kan Bali stærkt anbefales. Durian sæson er fra december til marts. Vejret er tropisk og meget behageligt med temperatur omkring 25-30 grader og selv om det regner mest i januar, har vi oplevet en hel uge uden en eneste dråbe på nordsiden i Lovina.
Durian vokser mest i de nordlige områder af øen, Bestala, Munduk og Tejakula, men enkelte træer er spredt ud over hele øen.

Det er ikke kun strand og frugt man kan opleve på øen. Der er forskellige muligheder for sport, ture i naturen, kontakt med dyrene, mange kunstgallerier, dansopvisninger og de klassiske ceremonier, der finder sted hver eneste dag på øen. Der er meget at se, især skal man ikke gå glip af deres flotte templer, hvor Tirta Empul, Pura Besakih, Uluwatu og Tanah Lot er de mest kendte. Det er også sjovt at bade under et vandfald i koldt forfriskende vand eller prøve nogle af de varme vulkanske kilder (helst ikke midt på dagen ;)

Matur suksma, Bali, for alle de fantastiske dage på øen!

Billeder fra turen kan ses på:
http://www.rawquest.dk/Bali
Klimakonference  (December 16th, 2007)
Klimakonference på Bali er lige blevet afsluttet og der er ikke sket det helt store gennembrud for at få en ny klimaaftale på plads. Til gengæld er man blevet opmærksom på nogle nye idéer, hvordan man kunne hjælpe miljøet på.

På den indonesiske ø, Bali, har man nogle udemærkede løsninger til f.eks. vanding af landbrugsjord, de såkaldte subak, der sørger for overrisling af rismarker fra de højtliggende søer. Eller hvad med en anden tradition, hvis man fælder et træ ned, så skal man plante mindst 10 andre.

Og så var der en anden tradition, nemlig 'Stilhendens day' eller Nyepi. Det er balinesernes nytår og i stedet for at fejre det med et brag ligesom vesterlændinge, gør man det helt modsatte her på øen. Nyepi-dagen finder sted i marts og det er denne dag, hvor de onde ånder vender tilbage til jorden. Og hvad kan der være smartest at gøre end at slukke og lukke for alt og lade som om der ikke findes nogle mennesker på øen? De uvidende turister vil måske ikke dele begejstring med de lokale, fordi alle butikker og restauranter er lukkede. Men det er rart, at for mindst en dag er der ikke noget røg over øen, mindre forurening fra biler og besparelse af energi.

En præst har også delt brochurer på netop overståede klimakonference og opfordrede hele verden til at følge balinesisk eksempel og holde en stilhedsdag om året. Og ikke kun ham, men også den indonesiske minister har omtalt Nyepi og sagt, at man kunne 'redde en dag'.

Nu tænker jeg, at det er meget rart at høre om denne vidunderlige løsning på miljøproblemer. Men det er sørgerligt, at man helt undgå at tale om de konkrete løsninger på vores miljøproblemer og i stedet taler om noget, som oprindeligt ikke har noget som helst at gøre med miljøet. Og det er bare en dag! Så det er også lidt hyklerisk at sige, at man gør noget for bedre miljø ved at undgå at svine en dag om året og sviner til de resterende 364 dage. Det er ligesom at fortælle folk, at de skal holde en motionsdag en gang om året hvor de så giver den gas og resten af året kan de hvile på sofaen. En absurd tanke, men problemet er, at vi vil hellere forholde også til dem, end at tænke på helheden og langsigtede løsninger.

Det var jo en oplagt mulighed at tage alle de seneste års undersøgelser fra FN om landbrug og miljø og hvor stor indfyldelse kan vores valg af fødevarer have på udvikling af jorden. Og det er igen fordi det handler mest om penge. Man indfører et nyt system, hvor der vil handles med CO2-udslip. Nå, tillykke med det. Men i stedet for det kunne man tale til ethvert tænkende menneske, der interesserer sig for sine børns og andre væsners fremtid på jorden og gøre dem opmærksomme på alle de ting de selv kan gøre for at hjælpe miljøet. En uden tvivl mest miljøvenlig ændring i ens livsstil er at blive vegetar, eller i det mindste begrænse sit forbrug af animalske fødevarer. Det vil ikke kun give miljøfordele, men også besparelse på energi og vand, mindre sygedage, bedre dyrevelfærd og ikke mindst nogle mennesker, der bevidst gør en indsats, der er langsigtet og varer resten af ens liv i forhold til kun en dag i salighed.

Så hvis du virkelig mener det seriøst med at hjælpe verden med klimaforandringer, er det ikke nok at gøre indsats kun på en dag og svine på de andre. Det er ikke godt nok at spare på vand og el derhjemme, når man hver dag spilder tonsvis af det ved at støtte animalsk produktion. Man behøver ikke at gøre det hele på en dag, små skridt der bliver ved hele året er meget bedre end et stort skridt frem på en dag og så tilbage resten af året.
Fruitarian Travel Guide  (December 11th, 2007)
Det er koldt og mørkt om vinteren i Danmark og derfor rejser mange sydpå for at opleve lidt sol og varme. Hvis man oven i købet er fruitarian (i det mindste i sin sjæl), så er det selvfølgeligt ikke kun sol, strande, kultur, seværdigheder og naturomgivelser der tiltrækker en.

For mig handler det at rejse om at opleve... Om at opleve det hele, men ikke nødvendigvis 'det hele'. Jeg vil møde nye mennesker og det vil berige mig liv (og deres), men jeg behøver ikke nødvendigvis at søge de steder hen, hvor man er under indflydelse af stoffer, alkohol osv. Det samme gælder mit valg af mad, så jeg går ikke efter at opleve alle de kulinariske vidundere fra eksotiske lande, når jeg ved, hvad de sandsynligvis indeholder.

Mange mennesker tænker meget på mad når de er ude at rejse, enten fordi de vil opleve noget nyt eller fordi de er bekymrede om der findes McDonalds og den mad, de kender godt hjemmefra ;)

Når man nu elsker frugt så meget som jeg gør, så er det bare naturligt at sige det på den måde, min Laura har gjort- 'At rejse er at leve... af frugt!'

Frugt er noget af det, der tiltrækker mig mest til at rejse sydpå. En ting jeg savner er en Fruitarian Travel Guide :o) Bare forestil dig, at der fandtes en bog, hvor du kunne finde alle de steder hvor de dyrker og sælger økologisk frugt, et lille ordbog med navne på alle lokale frugter, steder hvor man kan få en friskpresset juice, kalender med festivaler, sæsonoversigt osv.

Fordi sådan en guidebog findes ikke (endnu), har jeg besluttet mig for at skrive nogle tips til andre frugtrejsende :o)

Og det er naturligt, at jeg starter med Thailand:
Jeg springer over de generelle oplysninger, fordi det er noget man kan læse overalt om, f.eks. http://da.wikipedia.org/wiki/Thailand

Og går direkte til de mest spændende informationer:

Frugt i Thailand- Der findes utrolig mange tropiske frugter i Thailand og de fleste siger, at Thailandsk frugt er nummer 1 i verden. Der dyrkes alle de eksotiske frugter som vi kender herhjemme, bananer, papaya, ananas, mango og andre. Forskellen mellem at spise dem herhjemme og dernede er dog kollosalt. Det er det samme som at spise en friskplukket æble og en, der har ligget i kurven i flere uger. Og endnu mere end det, fordi mange frugter bliver plukket på det tidspunkt, hvor de ikke er helt modne og aldrig bliver rigtig gode.

Beskrivelse af de forskellige thaifrugter findes her: http://rawquest.dk/nyhedsbrev/news1006.htm

Beskrivelse på engelsk og thainavne her:
http://www.thaicooperative.com/download/fruits.pdf

Festivaler:
Findes flere steder i landet og på forskellige tidspunkter, men de mest kendte frugtfestivaler holdes i Rayong og Chanthaburi i maj-måned.

Hvor kan man købe frugt:
Det er bedst at købe frugt fra de små boder som folk stiller op hver dag ved siden af vejen eller udstiller i deres have. Det plejer at være helt frisk og økologisk. I Thailand er man næsten altid sikker på at finde nogle gode modne frugter. I Bangkok kan man også købe durian og andre frugter i supermarkeder.
Tit kan man købe frugt i stykker, så man behøver ikke at bære hele tiden på en kniv for at åbne en durian eller en ung kokosnød. Der plejer altid at være en fin frugtservis, nogle gange bliver frugten ikke kun skåret, men direkte kunstligt udskåret (en gammel thailandsk tradition fra det 13. århundrede).

De bedste steder at være:
SydThailand for at opleve naturdyrkede frugter, især durian. Spørg efter durian ban (som betyder havedurian). Kommercialt er de mindreværdi, fordi de er mindre og udbyttet er lille i forhold til de klonede sorter. Der er ikke så meget at bide i, fordi stenen er meget stor i forhold til den spiselige del, men de er som regel billigere og smager rigtig godt med en stærkere smag.

Rayong og Chanthaburi for at opleve hvordan det er at blive oversvømmet af tropisk frugt.

Koh Samui for unge kokosnødder (og durian).

Ord du kan/skal lære udenad:


Hej - Sawadee khap (kha hvis man er en kvinde)
Tak - Khop khun khap
Jeg hedder - Phom chew
Hvor meget? - Ni tao rai
For dyrt - paeng pai
frugt - phón lamai
durian - thurian
moden - soom
blød - niim
meget blød - niim niim
hårdt - keng
jeg kan godt lide en meget blød durian - phom chórp thurien niim niim
sulten - hiu khaao
god - dii
lækker - aroy

Og btw. durian er aldrig helt ude af sæson i Thailand. Den er enten i sæson eller i en lille sæson ;) Dvs. at det vil ikke være så nemt at finde durian i den lille sæson, men den vil altså være der altid.
Rå julefrokost  (November 24th, 2007)
Her er nogle billeder fra vores rå julefrokost. Flere billeder er i Lineas magiske blog - http://rawquest.dk/dagbog/Linea/index.php?action=slideshow&id=1195811543

I dag har jeg spist:
2 liter klementinsaft til morgenmad
smoothie af 3 mango og 10 bananer til frokost
1,5 l appelsinsaft, suppe af mango og tomater og 1 salathoved til aftensmad
International Blogger-dag for Burma  (October 4th, 2007)
Organisationen Free Burma! har erklæret 4. oktober for 'International Blogger-dag for Burma'.
Råkosttræf i Skåne  (August 12th, 2007)
Den 4-5. august tog vi til den nordøstlige kant af Skåne for at deltage i et råkosttræf hos Eric Karlsson i nærheden af Lønsboda.

Sommer i Tjekkiet  (August 12th, 2007)
De sidste uger i juli var vi i Tjekkiet. Vi besøgte flere steder, slappede af hos min far ved møllen, har set nogle eventyrlige slotte og fik en rå banan/jordbæris på en vegansk restaurant i Prag.

Jeg har spist det som jeg altid plejer, dvs. frugt og mono (dvs. en slags af frugt af gangen), nogle gange dog stereo (når jeg har lavet smoothie med 2 ingredienser ;)

Jeg har spist mange vandmeloner, der kunne fås til 10 Kr. stykket.

Kirsebærturen 2007  (August 7th, 2007)
Kirsebærturen var igen en dejlig naturoplevelse. Ligesom for 2 år siden gik turen i den vestlige del af Skåne og vi vandrede faktisk forbi et sted, hvor vi overnattede sidste gang. Vi var 5 denne gang, ledet af Eric Karlsson, en erfaren naturopat, der kender mange steder, hvor man kan finde de vilde kirsebær. Eric har vandret så meget i Skåne, at han måske helt kunne undværre at bruge et kort.

Vi vandrede i 3 dage, lidt over 30 km og spiste masser af vilde kirsebær. Vi fandt også nogle fremavlede kirsebær og hindbær.

Hvis Daniel læser det, vil jeg gerne sige tak for et godt selskab og håber du har haft rigtig god ferie :o)

For alle interesserede kirsebærelskere vil jeg lige oplyse, at den næste kirsebærtur vil sandsynligvis tage sted på Bornholm, fuglekirsebærenes paradis!

Hvad er meningen med sygdom?  (August 7th, 2007)
Sommeren var ikke endnu begyndt i starten af juli og jeg har oplevet en sjælden gang igen, hvordan det føles at være syg i nogle dage. Det hele startede med en betændelse i min rodbehandlede tand. Jeg har undervurderet det lidt, og i stedet for at spise let, hvile mig eller faste, trænede jeg med tunge vægte, spiste durian og sov for lidt. Det var ikke særlig smart. I løbet af nogle dage fik jeg hovedpine og feber og der kom noget blod og sårvæske ud. Så var det oplagt at faste og det gjorde jeg i et par dage efterfulgt af nogle glas appelsinsaft i de følgende dage. I de første dage var feberen ret høj og det satte gang i en spændende udrensning, som jeg ikke har oplevet før. Jeg har i over 15 år haft en hård knude i armhulen og den begyndte at gøre så ondt, at jeg næsten ikke kunne strække min arm ud. Men som tiden gik begyndte den at blive blødere og aftage og det gjorde ikke så ondt. Efter nogle få dage kunne jeg til min store overraskelse slet ikke mærke den længere. Til gengæld begyndte jeg at udskille alt muligt affald gennem slimhinderne og blev ret snottet. Det fortsatte i nogle dage og da jeg var helt oppe på benene igen, vejede jeg omkring 62 kg. Så var det lidt nemmere at lave armbøjninger ;) Men det vigtigste var, at jeg følte mig mere sund end før.

Vi er blevet indoktrineret i den ide, at sygdom er noget ondt, som skal bekæmpes. Moderne lægevidenskab tror stadigvæk på, at sygdom skyldes en sygdomsfremkaldende agent, det være sig bakterie eller virus, der angriber kroppen. Og det giver mulighed for eksistensen af en af de største handelsvarer i dag, farmaceutisk medicin. Vi har en fjende, som vi skal bekæmpe uden nåde, til sidste dråbe. Lige meget om vi tramper det første princip af lægevidenskaben ihjel (hvis man ikke kan huske den: 'Primum non nocere', for det første, gør ingen skade).

I modsætning til den moderne lægevidenskabs opfattelse af sygdom, ser man i det hygiejniske system sygdom som kroppens forsøg på at eliminere skadelige stoffer. Sygdom skal ikke bekæmpes, men tværtimod støttes, så den får et naturligt forløb, der vil resultere i bedre sundhed uden skadelige effekter, der kan opstå, når man prøver at modarbejde processen.

Den samme kraft, der styrer kroppen under sundhed, styrer den også ved sygdom. Når vores nerveenergi bliver for lav (vi bliver udmattet) til at holde den nødvendige elimination i gang, begynder affaldsstoffer at ophobe sig i kroppen og resulterer i blodforgiftning, der får kroppen til at sætte gang i en akut udskillelse gennem de veje der på samme tid koster mindst energi og skader kroppen mindst.

Det er også muligt at blive syg, når man har overskud af nerveenergien. Når ens livskraft bliver større, vil kroppen ikke længere tolerere forskellige forhindringer som ophobede affaldsstoffer, neoplasmer, og sætter gang i et akutsygdom, der igen vil resultere i en bedre funktionalitet for hele systemet.

Vandmelon monodieting  (June 7th, 2007)
Jeg var i Prag og kvaliteten af frugter var ikke tilfredsstilende, men det lykkedes mig at finde nogle rigtige gode vandmeloner. Så jeg har købt 6 stykker og i 3 dage var på melon monodiet forlænget med 2 dage hvor jeg har suppleret lidt med kirsebær (som jeg selv plukkede fra træer).

2 store vandmeloner om dagen var alt jeg har spist eller drukket og det føltes rigtigt godt. Ulempen ved det var, at de ikke var kerneløse, så det tog ret lang tid at spise. Og jeg fandt hurtigt ud af, at det at være på vandmeloner feder ikke nær så meget som at være på durian. I Thailand tog jeg 2 kg på i løbet af 2 uger, hvor jeg spiste lige så meget durian jeg havde lyst til. Og dem tabte jeg så hurtigt igen imens jeg var på vandmeloner.

Men jeg er stadigvæk en stor fan af vandmeloner. Hvis man kun spiser dem, føler man sig endnu renere end når man er på appelsinsaft.

Thailand- Chanthaburi, Koh Chang  (June 7th, 2007)
Det er dejligt at være i Thailand. Det varme klima føles så godt, vandet er 30-grader varm, der er nogle af de mest lækre frugter og altid friske, lettilgængelige og billige. Der er mange naturoplevelser og spektakulære udsigter. Der er mange budhistiske templer.

Men der er også nogle dejlige mennesker. Man finder mange venlige og smilende personer, der er villige til at hjælpe eller bare få en lille snak. Det forekommer at være, at jo mere fjernt fra civilisationen og jo mere fattige, desto mere villige de er til at dele med andre.
I hvert fald har jeg oplevet flere gange, at jeg har fået durian eller mangosteen gratis, bare jeg pegede på dem. Det var næsten umuligt at få dem til at tage imod penge ;)

Denne gang i Thailand har vi set de flotte frugtudsmykkede flåde i Chanthaburi i anledning af den årlige begivenhed World Durian Festival. Markedet i Chanthaburi var fyldt med lækre frugter og vi har også smagt på nogle nye duriansorter (kloner) som poungmanee og kradum.
I Chanthaburi mødte vi også nogle andre frugtenthusiaster som Harley fra Australien og Vladimir fra Tjekkiet. Harley og Dave (begge fra Oz) har deltaget i durianspisningkonkurrence, men det lykkedes dem ikke at slå den thailandske champion. Jeg kunne faktisk også have deltaget i den, men jeg havde ikke så meget lyst til at sluge 1 kg durian på 2 minutter. Jeg vil hellere nyde det langsomt ;).

Fra Chanthaburi tog vi til den næststørste ø i Thailand, Koh Chang. Hele øen er en national park og man kan f.eks. opleve aber, der kommer ud af junglen for at få noget lettilgængelig mad fra turister. Fra vandet er der fantastiske udsigter til øen, det føles virkelig som paradis.

Før vi tog af sted var vi 2 dage i Bangkok, hvor vi spiste på en raw food cafe (Rasayana Cafe). Det var for første gang vi har prøvet det og det var en 'rå' kulinarisk oplevelse. På cafeen mødte vi igen Harley, nu med en ny ven fra Australien.

Jeg har spist mest durian, også 3 gange om dagen. På de 2 uger har jeg måske fået 80 stykker. Priser varierede mellem 15-40 baht per kilo.
En dag har vi fået en fantastisk god jackfruit fra en familie vi kørte forbi på vores motorcykel. De sad og spiste fra en kæmpe orange jackfruit og først ville de slet ikke dele med os. Men til sidst fik vi lov til at få en pose med. Så lækkert.
Mango var rigtig gode og jeg kunne også godt lide longkong, der kunne fås perfekt moden og sød.
Til morgenmad spiste vi tit ananas, der plejede næsten altid at være på toppen eller vandmelon eller ung kokosnød. En dag har Aïcha drukket 10 unge kokosnødder (og også skrabet indholdet med en ske).

Durian var dejlig, men jeg vil advare om at stole på alle duriansælgere. Der findes en del af dem, der er den overbevisning, at durian smager bedst umoden og vil også vælge tilsvarende til en. Så det gælder bare selv at tage fat i dem, lugte til dem og mærke hvor hårde de er. Det vigtigste tegn på modenhed er altså lugten, jo stærkere, desto bedre.

Billeder kan man se her:
http://www.rawquest.dk/Thailand2007
Smag af Thailand  (March 7th, 2007)
I går har vi spist de bedste friske durian i år. I alt 5 små stykker. 3 af dem var helt fantastiske med cremet nøddesmag.

Ellers har jeg spist 2 frøskindsmeloner til morgenmad, 1 kg druer og 10 bananer til frokost og nogle salatblade.

Vinterferie på Gran Canaria  (March 7th, 2007)
Vi var i Maspalomas og Las Palmas på Gran Canaria.

Mere om opholdet og (selvfølgeligt) frugt kan man læse her:
http://www.rawquest.dk/phpforum/index.php?act=ST&f=7&t=277&s=087569595aa0e83a37b9c9d9736c67b7

og billeder:
http://www.rawquest.dk/grancanaria/
Houston, we have a problem...  (January 30th, 2007)
...Ingen modne bananer.

Hvad gør en frugtspiser om vinteren, når der ikke er modne bananer til stede?

Personligt tager jeg det ikke så tungt nu, som jeg gjorde for nogle år siden. Men jeg kan sagtens føle mig ind i hvordan det er, når ens basisfrugt ikke er tilgængelig. Det er som at være helt uden brød når man spiser kulturelt.

De sidste uger har jeg levet tit uden bananer. Til min overraskelse kunne jeg ikke få nogle gode sharon frugter eller kaki, til gengæld har jeg spist nogle virkelige gode cherimoya, litchi og de lækre Red Flame vindruer på billedet. De 3 sidste dage har jeg spist ca. 1,6 kg til frokost. Det er lidt dyrt, men det varer ikke længe før der igen er nogle modne billige bananer.

Det kan godt være, at fra en frugtspisers synsvinkel er det ikke ideelt at leve så langt nordpå (mest om vinteren), men i dag (i hvert fald i Danmark) er udbuddet af frisk frugt virkelig godt, endog i økologisk kvalitet. Det kan være dyrt og nogle gange også lidt svært at finde gode, modne frugter i storbyens jungle, men det lykkedes for mig altid i de sidste 5 år. Det er absolut en mulighed i dag at leve kun af frugt i Danmark, hvis man ønsker det.


Godt Nytår  (January 12th, 2007)
Godt Nytår til alle!

Jeg kan ikke huske hvor megen frugt og hvor mange forskellige slags jeg har spist i 2006, men det må være mere end du sandsynligvis kunne forestille dig ;o)

På billedet kan du se min nuværende vinterkost. Der mangler nogle ting, men jeg har nydt meget af appelsiner, litchi og cherimoya på det seneste.

Jeg har også spist sharon, men i forhold til sidste år er det bare ikke min favorit lige nu. Cherimoya (hvis de er gode) er magiske.
En dag har jeg spist 20 cherimoya til frokost, anden dag 2 kg litchi. Jeg spiser også mango, bananer, vindruer og æbler. Om aften får jeg tit salat eller en rå suppe.


« older posts »
Script by phpblogger.com