Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 
Nyhedsbrev om rå mad Februar 2005
 
Du kan læse om:
 
- Vincent Priessnitz og naturhelbredelse
- Amalgamfyldninger - hvornår bliver vi fri for dem?
- Kirstine Nolfi om råkost
- Duriankarneval
- Opskrifter
 

 
Vincenz Priessnitz og naturhelbredelse
 
Vincenz Priessnitz (1799-1851) blev født i Gräfenberk (nuværende Jesenik, Tjekkiet). Da han var 12 år gammel, blev hans far blind og dermed skulle han selv (sammen med sin mor og søster) sørge for familien.
 
Han var ikke meget i skolen, men til gengæld kunne han observere naturen.
I 1871 skrev Dr. Em. Kapper i publikation "Der Kurort Gräfenberg":
"Naturen var hans universitet. Bjerge, skove og de syges huse var hans foredragslokaler, vandkilder og friluft var hans lærere."
 
Som 16-årig kom Vincenz ud for et ulykke, der næsten krævede hans liv. Han blev sparket af en løbsk hest og bagefter kørte vognens hjul over hans bryst. Den tilkaldte læge konstaterede, at hvis han overhovedet vil leve så vil han være krøbling resten af livet.
Men Vincenz Priessnitz blev helbredt. Tålmodigt brugte han i lang tid kolde omslag på brystet og fastede på vand, indtil hans sår var helbredt.
Han sagde at han havde set et rådyr helbrede sig selv på den måde. Naboerne syntes at hans helbredelse var et mirakel.
 
Efter han har hjulpet med at helbrede nogle dyr og naboens tjenestepige, begyndte folk at komme til ham for at blive hjulpet med alverdens helbredsproblemer.
 
Men der var ikke plads i Priessnitz's hus, så han byggede det om til et stenhus, hvor han installerede en stor balje med frisk vand fra husets kilde. Her begyndte han at behandle sine patienter og grundlagde hermed faktisk det første kursted baseret på hydroterapi.
 
20 år senere (i 1839) var det blevet til et meget kendt kursted med over 1500 gæster om året. Om stedets popularitet og berømthed i verden på det tidspunkt vidner et brev, der findes i det nuværende museum i Gräfenberg, der var blevet sendt fra USA med modtageradressen: Vincenz Priessnitz, Europe.
 
Priessnitz udarbejdede gennem tiden forskellige egne behandlings- og diagnosticeringsmetoder. Udover forskellige behandlinger med de kolde og varme omslag brugte han massage, havearbejde og snerydning som terapimidler, sendte sine patienter til forskellige kilder i skoven på bare fødder, installerede naturligt brusebad i skoven og holdt patienterne på en streng diæt...
 
 

 
Amalgamfyldninger - hvornår bliver vi fri for dem?
 

Amalgamfyldninger har nu været anvendt i den vestlige tandpleje i over 150 år. Selv om mange videnskabsmænd, tandlæger og almindelige mennesker lige siden starten har dokumenteret eller klaget over sundhedsskadelige effekter af amalgamfyldninger, er kviksølv stadigvæk tilladt som dentalmateriale i Danmark. Hvorfor?
 
Kviksølv er et af de mest giftige stoffer, som mennesket kender. I hele verden har sundhedsmyndigheder erklæret det for at være en miljøgift (i alle kemiske forbindelser). Det må helst ikke slippes fri i naturen, fordi det er yderst giftigt for levende organismer. Der er udstedt (eller udstedes) forbud mod brug af kviksølv i industrien, ved fremstilling af vacciner osv. Selv rådgiveren for Sundhedsstyrelsen, overtandlæge Ulla Pallesen, har udtalt, at hvis amalgam kom som nyt materiale i dag, ville det aldrig blive accepteret.
 
Selv om kviksølvet er så giftigt i alle kemiske forbindelser og for alle, findes der et sted hvor det er helt ufarligt. Dette sted er i vores mund i form af amalgamfyldninger. Det påstår stadigvæk mange tandlægeorganisationer i verden.
 
 

 
Kirstine Nolfi om råkost
 
Civilisationssygdomme er de overvejende på forkert ernæring og forkert levevis betingede kroniske degenerationssygdomme som rheumatisme, hjerte- og kredsløbssygdomme, nyre-, lever-, mave- og tarmsygdomme, regulerings- og sekretionsforstyrrelser, kræft, nervesygdomme og andre. De har trods medicinens fremskridt taget et uventet og vidtgående opsvind i de senere år på trods af alle "vidundermedikamenter", operationer, behandlingsmetoder, helbredelseskilder og kure.
Den rigtige vej til at bekæmpe, helbrede og ikke mindst forebygge disse sygdomme er råkost, sådan som den rækkes os fra naturens hånd, sammen med god hygiejne, rigelig søvn og hvile og passende motion i frisk luft. Den vej står åben for alle, den skal bare benyttes.
 
Søger vi læge, håber vi at få medicin under en eller anden form, der kan gøre os raske; det er vi vant til, det er bekvemt for os, det er også bekvemt for lægen; men det går ikke i det lange løb. Vi må tage ondet ved roden, finde og fjerne årsagen til sygdommen, og denne årsag er i så godt som alle tilfælde forkert ernæring.
 
Frisk, rå plantekost er sollysernæring; den ejer den højeste næringsværdi, og denne kan ikke under nogen påvirkning forhøjes eller forøges, kun formindskes. Og det sker ved visnen, lagring, tørring, gæring og forrådnelse, eller når vi koger, bager, steger eller steriliserer vor føde.
 
 

 
Arrangementer
 
DURIANKARNEVAL

Lørdag d.25.02.2006 kl. 18.00
Skørping vej 11, Astrup (over for kirken)
9510 Arden
tlf. 98561180
Pris : 70 kr
SU: larsjoergensen@webspeed.dk eller lineasilas@yahoo.dk  senest  20.02.2006
 

Nu er det endelig blevet tid til en durian fest i Jylland. Denne gang bliver det enda et karneval. Dvs man skal være udklædt. Der vil selvfølgelig være præmie for bedst udklædte.
Så med andre ord drejer det sig om en fest, hvor man snakker, synger og danser og spiser en frugt, mens man er klædt ud. Kan det blive mere syret! Det skal dog lige siges at det ikke er hvilken som helst frugt denne durian. Durian er noget helt specielt. Nogen kalder den for frugternes konge. Læs mere om durian her: www.durianpalace.com og her http://eksotiskefrugter.emu.dk/servlets/Frugter/durian.xml
Til alle dem der ikke har smagt den er det en fantastisk mulighed for at prøve den. Til dem der har smagt den og elsker den ja så er det blot endnu en god mulighed for at smage denne eventyrlige frugt. Til dem der har smagt den og ikke kan lide den, så vil der også være andre eksotiske frugter man kan spise.
Kom og hør alle de gode gamle durian anekdoter.  I løbet af aftenen vil der være masser af underholdningsindslag, så som durian høje mennesker, vittigheder, kåring af bedst udklædte og fælles sang.
Som inspiration har Linea skrevet dette digt om den skønne frugt.
 
Durian, min lise.
 
Så utilnærmelig du ligger der,
strittende og stikkende.
Hvordan kommer jeg dig nær,
uden at stikke mig på dig.
Min sjæl længes efter at favne om dig og
lade mig opsluge af dig.
Din duft absorberes af min hud, mit tøj og
lægger sig som den smukkeste dis
i hjørnerne af mit hjem.
Essensen af dig nærer min krop og min sjæl.
Jeg må være dig nær.
Med nænsomhed og kærlighed åbner du dig,
Så din sødme og mildhed er tydelig for enhver.
Kærligheden fra din frugt,
nærer, mætter og stilner min sjæls sitren.
Hele min væren absorberer din energi.
Jeg sidder her,
stille,
med latter i min mave,
fred i mit hjerte og
ro i min krop.
Nu kan jeg falde til ro.
Med en væren i nuets lykkeboble,
Går jeg til ro og
Drømmer sødeligt om vores næste rendez vous.
 
 
 
Durianhilsen Lars og Linea
 

 

Opskrifter

 

 

Susanne's livvækker

 

Som Susanne siger, denneher kan få en død til at vågne igen:

 

En hel øko-citron med skal men uden kerner
6 søde æbler

Det hele sendes gennem saftpresseren.

 

 

Hilsen fra Fethyie


5 store appelsiner
1 granatæble

 

Juice det hele og tænk på blå himmel og havets lyde imens du drikker det.

 

 

Rucolas 15 minuters berømmelse


250 g cherrytomater
100 g rucola
3 miniagurker
2 gule peber
3 stænger bladselleri
1 lille ananas
1/2 avocado

Miniagurker, ananas, avocado, gule peber, rucola og bladselleri hakkes fint. Cherrytomater skæres i midten og blandes i.
Man kan pynte til sidst med lidt forårsløg. Og husk endelig at spise den på 15 minutter :o)

 


 

Kærlighed og visdom til alle

Petr Cech
www.rawquest.dk
forum om rå mad: www.rawquest.dk/forum

Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så skriv en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen "frameld"

 

Send mail til rawquest.dk

NYHEDSBREV