Ernæringsvejledning for amerikanere i
2005
Det amerikanske
landbrugsministerium (USDA) har lige offentligjort et nyt
direktiv for diætvejledning til amerikanere.
Der findes nogle gode, nogle mindre gode og nogle absurde
anbefalinger. Og fordi mange lande i verden bliver stærkt påvirket
af dette direktiv, vil jeg kort gennemgå det her.
Under overskriften Anbefalede fødevarer
er der fokus på frugt og grønt:
Man anbefaler 5-12 stk. frugt og grøntsager om dagen.
Generelt er det en god ide at vælge næringstætte fødevarer,
dvs. dem der indeholder mange vitaminer og mineraler i forhold
til antal kalorier.
Man anerkender i USDA, at et højere forbrug af frugt og
grønt har en positiv indflydelse på helbredet, dog
forstår man ikke endnu at der ikke findes nogen helbredende
effekt ved at spise flere af dem. Hvornår bliver det
indlysende for folk, at for at bevare helbredet må vi handle
i overenstemmelse med vores biologisk design? Man kan
ikke neutralisere helbredsnedbrydende vaner og handlinger blot
ved at spise mere frugt.
Endvidere anbefaler man at spise
mindre end 2300 miligram salt om dagen og mere kalium. Det er
meget vigtigt at vide, at 70-80% af det salt vi får i dag, får
vi gennem forarbejdede fødevarer. F.eks. indeholder 4 skiver
rugbrød allerede 2000 mg salt. Hvis du spiser rugbrød med kødpålæg
eller for den sags skyld sågar vegetarisk postej e.l., så er
dit saltindtag allerede efter frokost over den anbefalede grænse.
Selv om man fokuserer mere på
frugt og grøntsager, så er anbefalingerne stadigvæk baseret
mere på landbrugsbehov end sundheds- og miljøbehov. F.eks.
anbefaler USDA daglig indtagelse af 3 kopper mælk, 6 kopper
kornprodukter, 1-2 kopper kød og (grin ikke) 2 kopper slik
eller sodavand.
Men det er alligevel positivt, at
vi bevæger os mod 12 om dagen, ikke?
Mange forskere var overraskede
over solens positive virkning i sammenhæng med forebyggelse
af lymfekræft. Men det er da ikke særligt overraskende.
Solen er forudsætning for vores liv, ligesom frisk luft, vand
og bakterier. Solen opretholder en balance i vores krop og
sind og har indflydelse på mange mekaniske og kemiske
reaktioner i kroppen. Det er vigtigt at opholde sig i solen
mindst 10 minutter hver dag. Helst nøgen uden solbriller og
solcreme, da disse blokerer for nogle af solens stråler og
endda kan være direkte årsag til helbredsproblemer. Det er
desto ikke mindre vigtigt at undgå overdreven solbadning.
Kroppen giver altid signal om, hvornår det er hensigtsmæssigt
at opholde sig under åben sol. Som tommelfingerregel kan man
sige, at det er uden risiko at være udsat for direkte sollys,
hvis ens skygge er længere end en selv.
Den primære årsag til hudkræft er indre forurening, der
belaster og forgifter kroppen med affaldsstoffer og giftige
substanser. Solen kan så være den sekundære faktor, der får
bægeret til at løbe over.
Frygt ikke solen, men lær at mærke dine kropssignaler og lav
et intelligent valg. Undgå direkte sollys midt på dagen
(mellem kl. 11-14), og i stedet for solcreme brug hvid
skjorte, hat, luftige bukser.
Tuberkulose spreder sig
blandt mænd
(I flere aviser den 23. januar
2005)
"Den farlige sygdom
lungetuberkulose har til eksperternes overraskelse bidt sig
fast i en udsat gruppe af mænd i alderen 25-54 år med en
lang række sociale problemer som alkohol- og narkomisbrug og
hjemløshed."
Tuberkulose spreder sig blandt
"udsat gruppe" (eller "risikogruppe"). Det
er en kendsgerning. Ja, der findes bakterier, der lever af dødt
materiale. Er de den primære årsag til sygdommen? Nej. De
primære årsager er under- eller fejlernæring, dårligt miljø,
dårlig hygiejne, stofmisbrug, dårlige madvaner, stress,
overarbejde og andre faktorer, der har negativ indflydelse på
kroppen.
Hvorfor findes de samme bakterier
i både raske og sunde mennesker og hvorfor bliver kun nogle
af os syge? Sundhed er et tegn på et sundt liv, dvs. et liv i
overenstemmelse med vore biologiske behov. I en sund krop
findes en sund sjæl og milliarder af mikroorganismer, der
lever symbiotisk. Når der er tegn på nedbrydning, dødt
materiale i kroppen, opstår der bakterier, som hjælper med
at fjerne det (også på bekostning af værten). Man kan selv
lave en simpel test med at observere kød, hvordan det rådner.
Det kaldes morbidt materiale og er det samme, der fremkalder
forgiftning i kroppen og efterfølgende sygdom.
Siden 19. århundrede da Pasteur
og Koch opdagede bakterier, blev det slået fast, at en
smitsom sygdom skyldes bakterier. Selv om mange læger gennem
årtier appellerede til myndighederne, at denne teori er
fejlbaseret, lykkedes det altid for det lægevidenskabelige
establishment at undertrykke sandheden og bevare en illusion
om bekæmpelse af bakterier. Det gav dem for det første
kontrol over befolkningen, for det andet sikrede de sig hermed
en bundløs indtægtskilde. Det var den farmaceutiske
industri, der var bagmanden. De indsatte "deres"
folk på de rigtige poster eller klarede problemer med smart
lobbyisme og teknikker som f.eks. viral marketing.
Ved at være selvansvarlig over
for vores helbred (noget som må være indlysende for
intelligente mennesker) kan vi fjerne de negative vaner fra
vores livsstil, indføre de sundhedsfremmende og dermed blive
uafhængige af den store farmaceutiske pengemaskine, der
drejes rundt i en ond cirkel med penge som et midtpunkt.
Hørt og glemt (for 100 år
siden):
At koge grønt, urter og frugt
er som at lægge bronce på guld, at overmale en blomst eller
som at ville give regnbuen andre farver.
- Dr. A. B. Massiotti
Træthed, energiløshed og dårligt
humør er en følge af en unaturlig fødes vitaminmangel.
-Prof. Georg v. Wendt (Sverige)
Efter at have studeret
videnskabelige værker af Gautier, Rodin, Buchard, Huchard,
Metschnikoff etc. er jeg ikke i tvivl om, at den kogte føde
som ernæring er skyld i de mange gigtsygdomme, neuralgi,
blindtarmbetændelse, hypokondri, sukkersyge, åreforkalkning,
hæmorhoider, lever-, hjerte- og nyresygdomme, samt
hudsygdomme, kræft, tuberkulose og apoplexi, - har alle deres
dybere årsag i den forkerte, vanemæssig ernæring.
- Dr. Foly Plane (Mexico)
Kendskab og forståelse af
kunsten at kombinere den rigtige levende føde er af støre
vigtighed for mennesket end musiken og malerkunsten.
- Dr. Rositer
Den kogte føde og de
uharmoniske kombinationer ødelægger fordøjelsen, smagen og
appetitten, belaster blodet og er den første årsag til al
menneskelig sygdom og elendighed.
- Dr. Emilio G. Alsina (Peru)
Råkost = levende føde, dvs.
salater og frugter er efter videnskabelige undersøgelser og
praktiske erfaringer i sandhed den eneste naturlige og logiske
føde for mennesket.
- Dr. med. Ramon Clares P. (Chile)
Det perfekte menneskes
naturlige og harmoniske ernæring består af friske frugter.
- Dr. med. E. Alfonso (Barcelona)
Den bedste kok er solen.
- Dr. med. A. de Souza (Spanien)
At det at leve på den
naturbestemte føde har den virkelige og sande økonomi og
hygiejne til følge, er en kendsgerning og lader sig ikke
omdiskutere. Dette er almindelig kendt i alle rationelle lægenvidenskabelige
kredse.
- Dr. med. A. S. H. Crespi
Opskrifter:
Gazpachosuppe
(på den nemme måde)
500 g bladselleri
300 g tomater
1 rød peber
saften af 4 appelsiner
saften af 1 lime eller citron
evt. friske krydderurter f.eks. dild, basilikum, purløg,
koriander
1 agurk
Kom alle ingredienser undtagen
agurk i blenderen og blend det hele til suppen. Hæld i en skål,
pynt evt. med friske krydderurter og server med fine små
agurketern.
Æble og banan
kage (på den nemme måde)
10 bananer
5 æbler
Kagebund laves af 3 æbler skåret
i skiver.
Kagecreme laves af 3 bananer og 2 æbler (i blenderen eller
food-procesoren).
Cremen smøres ovenpå æblerne.
6 bananer moses med en gaffel og smøres ovenpå kagecremen.
Pyntes med skiver af en banan.
Skal spises straks!
Den glade kage
til børn i alle aldre
3 bananer
1 stort æble
2 spsk. sesamfrø
2 vindruer
1 dadel
lidt rosiner
2 salatblade
Skær bananer på langs i skiver
og anret dem på en tallerken, så de får en ansigtsform. Riv
æblet på et rivejern og fordel det på bananskiverne. Brug
kaffemøllen til at male sesamfrøene til fint sesammel, der
dryses ovenpå æblet, så det dækker hele
"hovedet". Lav hår af salatblade og sæt dem fast
ind i "hovedbunden". Øjne laver du af vindruer, næsen
af dadlen og mund af rosiner.
Det vil være en af de gladeste kager dit barn nogensinde har
smagt ;o)
Kærlighed og visdom til alle
www.rawquest.dk
forum om rå mad: www.rawquest.dk/forum
Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så skriv en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen
"frameld"