Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 

NYHEDSBREV OM RÅ MAD 27. februar 2005
 
 
Hvad er den bedste fastfood nogensinde?
(Amerikanske fastfood kæder tilbyder nu også frisk frugt på menuen)
 
Er det en burger, et pølsehorn eller pommesfrites?
Nej, det er bare en misforståelse, der har plaget denne planet og kostet milliarder af liv (både dyr og mennesker).
Den bedste fastfood er selvfølgelig frugt!
Det er ikke kun et hurtig måltid, det er også sundt, miljørigtigt, bæredygtigt og bekæmper fattigdom og dyremishandling.
 
I dag konstaterer også de største fast food kæder, at tiden er moden til at gå i den rigtige retning. Frugt til frugivore (mennesker). Wendy's, Burger King og McDonald's introducerer nu frugtmåltider i deres menu. Enten i form af skiveskårne æblestykker, clementiner eller som salat (ananas/honningmelon eller frugt/valnødder). Det er ikke økologisk, men til gengæld uden brug af konserveringsmidler og tilsætningsstoffer (Wendy's). Det første skridt er taget og selv om omlægningen vil tage sin tid, er der håb forude.
I hvert fald kan man undre sig over, hvordan det kunne ske, at McDonald's nu er den største indkøber af æbler i USA. Sidste år solgte virksomheden over 15 millioner æbler (i form af æbleskiver enten a la carte eller som erstatning for pommes frites i Happy Meals).
 


Ernæringsvejledning for amerikanere i 2005
 
Det amerikanske landbrugsministerium (USDA) har lige offentligjort et nyt direktiv for diætvejledning til amerikanere.
Der findes nogle gode, nogle mindre gode og nogle absurde anbefalinger. Og fordi mange lande i verden bliver stærkt påvirket af dette direktiv, vil jeg kort gennemgå det her.
 
Under overskriften Anbefalede fødevarer er der fokus på frugt og grønt:
Man anbefaler 5-12 stk. frugt og grøntsager om dagen. Generelt er det en god ide at vælge næringstætte fødevarer, dvs. dem der indeholder mange vitaminer og mineraler i forhold til antal kalorier.
Man anerkender i USDA, at et højere forbrug af frugt og grønt har en positiv indflydelse på helbredet, dog forstår man ikke endnu at der ikke findes nogen helbredende effekt ved at spise flere af dem. Hvornår bliver det indlysende for folk, at for at bevare helbredet må vi handle i overenstemmelse med vores biologisk design? Man kan ikke neutralisere helbredsnedbrydende vaner og handlinger blot ved at spise mere frugt.
 
Endvidere anbefaler man at spise mindre end 2300 miligram salt om dagen og mere kalium. Det er meget vigtigt at vide, at 70-80% af det salt vi får i dag, får vi gennem forarbejdede fødevarer. F.eks. indeholder 4 skiver rugbrød allerede 2000 mg salt. Hvis du spiser rugbrød med kødpålæg eller for den sags skyld sågar vegetarisk postej e.l., så er dit saltindtag allerede efter frokost over den anbefalede grænse.
 
Selv om man fokuserer mere på frugt og grøntsager, så er anbefalingerne stadigvæk baseret mere på landbrugsbehov end sundheds- og miljøbehov. F.eks. anbefaler USDA daglig indtagelse af 3 kopper mælk, 6 kopper kornprodukter, 1-2 kopper kød og (grin ikke) 2 kopper slik eller sodavand.
 
Men det er alligevel positivt, at vi bevæger os mod 12 om dagen, ikke?
 


Sollys kan mindske kræftrisiko
http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=358261

Mange forskere var overraskede over solens positive virkning i sammenhæng med forebyggelse af lymfekræft. Men det er da ikke særligt overraskende. Solen er forudsætning for vores liv, ligesom frisk luft, vand og bakterier. Solen opretholder en balance i vores krop og sind og har indflydelse på mange mekaniske og kemiske reaktioner i kroppen. Det er vigtigt at opholde sig i solen mindst 10 minutter hver dag. Helst nøgen uden solbriller og solcreme, da disse blokerer for nogle af solens stråler og endda kan være direkte årsag til helbredsproblemer. Det er desto ikke mindre vigtigt at undgå overdreven solbadning. Kroppen giver altid signal om, hvornår det er hensigtsmæssigt at opholde sig under åben sol. Som tommelfingerregel kan man sige, at det er uden risiko at være udsat for direkte sollys, hvis ens skygge er længere end en selv.
Den primære årsag til hudkræft er indre forurening, der belaster og forgifter kroppen med affaldsstoffer og giftige substanser. Solen kan så være den sekundære faktor, der får bægeret til at løbe over.
Frygt ikke solen, men lær at mærke dine kropssignaler og lav et intelligent valg. Undgå direkte sollys midt på dagen (mellem kl. 11-14), og i stedet for solcreme brug hvid skjorte, hat, luftige bukser.
 


Tuberkulose spreder sig blandt mænd
(I flere aviser den 23. januar 2005)
"Den farlige sygdom lungetuberkulose har til eksperternes overraskelse bidt sig fast i en udsat gruppe af mænd i alderen 25-54 år med en lang række sociale problemer som alkohol- og narkomisbrug og hjemløshed."
 
Tuberkulose spreder sig blandt "udsat gruppe" (eller "risikogruppe"). Det er en kendsgerning. Ja, der findes bakterier, der lever af dødt materiale. Er de den primære årsag til sygdommen? Nej. De primære årsager er under- eller fejlernæring, dårligt miljø, dårlig hygiejne, stofmisbrug, dårlige madvaner, stress, overarbejde og andre faktorer, der har negativ indflydelse på kroppen.
 
Hvorfor findes de samme bakterier i både raske og sunde mennesker og hvorfor bliver kun nogle af os syge? Sundhed er et tegn på et sundt liv, dvs. et liv i overenstemmelse med vore biologiske behov. I en sund krop findes en sund sjæl og milliarder af mikroorganismer, der lever symbiotisk. Når der er tegn på nedbrydning, dødt materiale i kroppen, opstår der bakterier, som hjælper med at fjerne det (også på bekostning af værten). Man kan selv lave en simpel test med at observere kød, hvordan det rådner. Det kaldes morbidt materiale og er det samme, der fremkalder forgiftning i kroppen og efterfølgende sygdom.
 
Siden 19. århundrede da Pasteur og Koch opdagede bakterier, blev det slået fast, at en smitsom sygdom skyldes bakterier. Selv om mange læger gennem årtier appellerede til myndighederne, at denne teori er fejlbaseret, lykkedes det altid for det lægevidenskabelige establishment at undertrykke sandheden og bevare en illusion om bekæmpelse af bakterier. Det gav dem for det første kontrol over befolkningen, for det andet sikrede de sig hermed en bundløs indtægtskilde. Det var den farmaceutiske industri, der var bagmanden. De indsatte "deres" folk på de rigtige poster eller klarede problemer med smart lobbyisme og teknikker som f.eks. viral marketing.
 
Ved at være selvansvarlig over for vores helbred (noget som må være indlysende for intelligente mennesker) kan vi fjerne de negative vaner fra vores livsstil, indføre de sundhedsfremmende og dermed blive uafhængige af den store farmaceutiske pengemaskine, der drejes rundt i en ond cirkel med penge som et midtpunkt.
 


Hørt og glemt (for 100 år siden):
 
At koge grønt, urter og frugt er som at lægge bronce på guld, at overmale en blomst eller som at ville give regnbuen andre farver.
- Dr. A. B. Massiotti
 
Træthed, energiløshed og dårligt humør er en følge af en unaturlig fødes vitaminmangel.
-Prof. Georg v. Wendt (Sverige)
 
Efter at have studeret videnskabelige værker af Gautier, Rodin, Buchard, Huchard, Metschnikoff etc. er jeg ikke i tvivl om, at den kogte føde som ernæring er skyld i de mange gigtsygdomme, neuralgi, blindtarmbetændelse, hypokondri, sukkersyge, åreforkalkning, hæmorhoider, lever-, hjerte- og nyresygdomme, samt hudsygdomme, kræft, tuberkulose og apoplexi, - har alle deres dybere årsag i den forkerte, vanemæssig ernæring.
- Dr. Foly Plane (Mexico)
 
Kendskab og forståelse af kunsten at kombinere den rigtige levende føde er af støre vigtighed for mennesket end musiken og malerkunsten.
- Dr. Rositer
 
Den kogte føde og de uharmoniske kombinationer ødelægger fordøjelsen, smagen og appetitten, belaster blodet og er den første årsag til al menneskelig sygdom og elendighed.
- Dr. Emilio G. Alsina (Peru)
 
Råkost = levende føde, dvs. salater og frugter er efter videnskabelige undersøgelser og praktiske erfaringer i sandhed den eneste naturlige og logiske føde for mennesket.
- Dr. med. Ramon Clares P. (Chile)
 
Det perfekte menneskes naturlige og harmoniske ernæring består af friske frugter.
- Dr. med. E. Alfonso (Barcelona)
 
Den bedste kok er solen.
- Dr. med. A. de Souza (Spanien)
 
At det at leve på den naturbestemte føde har den virkelige og sande økonomi og hygiejne til følge, er en kendsgerning og lader sig ikke omdiskutere. Dette er almindelig kendt i alle rationelle lægenvidenskabelige kredse.
- Dr. med. A. S. H. Crespi
 

find flere citater på: www.rawquest.dk/raakost/citater.htm
 

 
Opskrifter:
 
Gazpachosuppe (på den nemme måde)
 
500 g bladselleri
300 g tomater
1 rød peber
saften af 4 appelsiner
saften af 1 lime eller citron
evt. friske krydderurter f.eks. dild, basilikum, purløg, koriander
1 agurk
 
Kom alle ingredienser undtagen agurk i blenderen og blend det hele til suppen. Hæld i en skål, pynt evt. med friske krydderurter og server med fine små agurketern.
 

Æble og banan kage (på den nemme måde)
 
10 bananer
5 æbler
 
Kagebund laves af 3 æbler skåret i skiver.
Kagecreme laves af 3 bananer og 2 æbler (i blenderen eller food-procesoren).
Cremen smøres ovenpå æblerne.
6 bananer moses med en gaffel og smøres ovenpå kagecremen.
Pyntes med skiver af en banan.
Skal spises straks!
 
(billeder og vejledningen til denne tunge og indviklede opskrift kan du finde på http://www.rawquest.dk/dagbog/Lars/blogger.php?page=slideshow&id=1107466139)
 

Den glade kage til børn i alle aldre
 
3 bananer
1 stort æble
2 spsk. sesamfrø
2 vindruer
1 dadel
lidt rosiner
2 salatblade
 
Skær bananer på langs i skiver og anret dem på en tallerken, så de får en ansigtsform. Riv æblet på et rivejern og fordel det på bananskiverne. Brug kaffemøllen til at male sesamfrøene til fint sesammel, der dryses ovenpå æblet, så det dækker hele "hovedet". Lav hår af salatblade og sæt dem fast ind i "hovedbunden". Øjne laver du af vindruer, næsen af dadlen og mund af rosiner.
Det vil være en af de gladeste kager dit barn nogensinde har smagt ;o)
 

 
Kærlighed og visdom til alle

www.rawquest.dk
forum om rå mad: www.rawquest.dk/forum

Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så skriv en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen "frameld"


Send mail til rawquest.dk

NYHEDSBREV