Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 



Nyhedsbrev om rå mad Forår 2008
 
Kære venner af den friske, naturlige mad,
 
    Foråret er her og det er ikke kun planter, der begynder at blomstre i Danmark. Også salget af økologiske varer og fokus på sunde fødevarer er godt på vej opad. Hvert år slår salget af økologiske produkter nye rekorder, og ingen i dag er i tvivl om, at økologi er kommet for at blive. Det er faktisk blevet meget hipt at have noget at gøre med økologi og fair-trade. Flere og flere firmaer satser på at have etikken og hensynet til miljøet i orden i deres profil. Og Danmark fik et ordentligt økologisk løft til det nye år, da man valgte landet til Årets økologiske land 2009 på på verdens største økologiske messe i Nürnberg med udstillere fra 110 lande verden over. Ny forskning har bekræftet, at der findes flere næringsstoffer i økologiske produkter og forskellen ser ikke helt lille ud. De indeholder 40-60% mere end de konventionelt dyrkede. Fantastisk og ikke overraskende, ville jeg sige, men der er stadigvæk mange mennesker, der lever i fuld ubevidsthed over fordelene ved økologisk landbrug. Nogle siger, at de ikke kan smage forskel. Nogle mener, at råvarer bare skal skylles grundigt med vand og så er det lige meget om det er øko eller sprøjtet. Den bevidste forbruger ved dog godt, hvorfor det er en god ide at vælge økologiske varer. Det er helt åbenlyst, at det må være mere sundt at spise mad, der ikke indeholder sprøjtegift. Og hvis den oven i købet indeholder 40-60% flere næringsstoffer, mon så ikke det ligefrem er livsfremmende at spise denne slags mad. Det, som nok de fleste modstandere af økologi mener er, at den ikke smager bedre, og at udbyttet typisk er ringere. Men de forholder sig ikke til et helhedsbillede af de økologiske versus konventionelle dyrkningsmetoder. Forunderligt nok har nogle økologi-fortalere brugt mest tid på at argumentere for, at økologiske varer smager bedre. Ville det ikke være bedre at forholde sig netop til de faktuelle beviser, der taler for økologisk produktion, end at lade dem forsvinde i en meningsløs debat om, hvilke produkter der smager bedst? Smagen afhænger af mange forskellige faktorer såsom sort, friskhed og opbevaringsforhold, og derfor kan man aldrig sige, at økologiske varer altid vil smage bedre. Til gengæld har man store gevinster på miljøområdet, hvor man kan argumentere for en bedre fremtid uden pesticidrester i vandet og vores mad, bevarelse af biodiversitet og beskyttelse af dyr.
 
Det går for tiden også rigtigt godt for sundhed. Der er rigtig meget fokus på sundhed i øjeblikket og på mange områder går det i den rigtige retning.
Efter at rygeforbuddet trådte i kraft, kan man for første gang i sit liv frit trække vejret i offentlige bygninger, sidde på en røgfri cafe eller gå ud at danse, og samtidig glæde sig over, at rygeforbuddet er med til at få flere mennesker til at droppe smøgerne.
Og det stopper ikke ved røg fra cigaretter, også stearinlys og anden indendørs afbrænding (f.eks. gaskomfur) er blevet nævnt som kilder til en farlig forurening derhjemme.
Man stiller heller ikke længere spørgsmålstegn ved, om det er sundt at drikke en genstand alkohol om dagen. Den nyeste forskning siger klart, at alkohol var, er og forbliver en giftig substans, der kan medføre varige skader på et foster. Faktisk anbefaler man, at kvinder stopper med at drikke alkohol endnu før de er blevet gravide. Sådan og tillykke med det. Det er aldrig for sent at fortælle sandheden til folk.
 
Og så kommer vi videre til Pengemagasinet på DR1 den 20. 2. Der satte man fokus på de sunde fødevarer. Forskerne har dokumenteret, at der er mange milliarder at spare statens kasse for, hvis politikerne gør en reel indsats for at gøre de sunde fødevarer mere synlige, tilgængelige og billige for folk. Jeg ved ikke hvor meget håb der er for positive ændringer hos vores nuværende regering, men mon de ikke gør noget, når både brancheorganisationer og forbrugere ser positivt på fjernelse af moms for de sunde fødevarer (frugt og grønt, ville jeg mene)?
 
Og til sidst skal jeg nævne, at det går ret skidt for medicin i medierne for tiden. Igen blev det afsløret, hvor usmageligt medicinalfirmaer reklamerer for deres produkter. Og flere slags medicin bliver direkte sammenlignet med placebo, sidst men ikke mindst de antidepressive midler fra den farmaceutiske gigant Pfizer. Det blev konstateret, at placebo virker lige så godt og i modsætning til Pfizer-produkter ikke har de mange bivirkninger (nogle så alvorlige som forværret depression med selvmordstanker).
 
Efterforskning af gennemførte og publicerede studier med lægemidler viste, at næsten kun de positive bliver udgivet i medicinske tidsskrifter og ud af de få negative tilpasser man resultatet, så det også ser ud til, at de i virkeligheden er positive.
 
Jeg kunne blive ved med at komme med flere nyheder, men der er bare så mange for tiden. Desværre ignorerer de fleste mennesker stadigvæk de indirekte budskaber, indtil der bliver grebet fat om dem officelt og regeringen kommer med en kampagne ligesom "6 om dagen", der kan få folk til at ændre deres bevidsthed om sundhed.
 


 
Wani

Den hvide mango fra Bali


Bare for 10-15 år siden var mango en nærmest ukendt eksotisk frugt herhjemme. I dag kan man få den hele året rundt hos de fleste supermarkeder og grønthandlere. Efterhånden er der kommet flere forskellige sorter mango til Danmark og især dem fra Indien og Pakistan hører uden tvivl til blandt de mest lækre frugter.

Mango som vi kender, er af slægten mangifera indica, der har sin oprindelse i Indien eller Burma. Der findes flere hundrede sorter inden for denne art mango, de mest kendte er måske Kent, Keitt, Tommy Atkins, Haden, Alphonso og Ataulfo. De er selvfølgelig alle meget velsmagende, men det er efter min mening lidt synd, at vi ikke også får bekendtskab med de andre medlemmer af slægten mangifera, f.eks. mangifera pentandra, griffithii, longipetiolata, quadrifida, magnifica, lalijiwa, odorata, pajang eller caesia. Der er nemlig tale om nogle helt nye smagsoplevelser, når vi taler om f.eks. mangifera caesia.

Den hvide mango (mangifera caesia), der er populært på Bali, Sumatra, Borneo og i Malaysia (Binjai på malay) kaldes på engelsk for Jack tree, selv om det nogle gange kan give lidt misforståelse, fordi jack for nogle mennesker betyder jackfruit.

Hvid mango vokser i de lavtliggende tropiske områder og står på den røde liste over truede plantearter. Den er svært at finde uden for Indonesien og Malaysia, hvor den efter sigende også stammer fra.
Træet kan blive op til 40 meter høj og det gør høsten svær. Men bestemt et imponerende syn.

På Bali har de en fremavlet version kaldet Wani, der er mindre syrlig og mere sød end de vildtvoksende træer. Wani ligner måske mere en kæmpestor grøn eller brun pære, end en mango, også når man skærer ind i den, fordi frugtkøddet er hvidt, og ikke gult eller orange, som i de mangoer vi ellers kender. Smagen er syrlig og meget sød med en karakteristisk stærk aroma, der minder lidt om jackfruit eller cempedak. Man kunne sammenligne smagsoplevelsen som en meget sød soursop eller en blanding af mango, ananas og jackfruit. Stenen er ikke flad som man kender fra en typisk mango, men rund og går i hele frugtens længde, og det gør det ret umuligt at skære den i 3 dele, som er en af de mest udbredte måder at åbne en mango på. Wani indeholder også en del fibre, så det er ligeså svært at spise den ved at skrælle skindet af. Den bedste måde at åbne en Wani mango er nok den Laura har brugt da vi skulle smage på den for første gang. Man skærer nogle tynde slices langs frugten, som kan spises uden at man skal tygge på mange fibre og fra stenen (hvor fibrene vokser fra) kan man suge saften ud.

Det vides ikke, om Wani eller andre superspændende tropiske frugter nogensinde kommer på markedet her, men jeg er ret optimistisk. Ligesom med andre frugter kræver det, at man finder ud at pode træet for at dyrke det i større mængder og at folk vænner sig til smagen og ikke mindst lugten (!), ligesom med durian. Vi har haft nogle helt ekstatiske smagsoplevelser med Wani, hvor vi sad og spiste frugten uden et ord i et tidløst perfekt øjeblik, hvor nuet ikke kun opleves, men også smager godt :o)
Vi har også prøvet at tage nogle umodne frugter med hjem og de har holdt sig godt i en uge og modnede fint. Så lad os bare snart få nogle på hylderne.

Mere om de mange sorter mango kan læses i bogen fra A.J.K.H. Kostermans & J.M. Bompard "The Mangoes: Their Botany, Nomenclature, Horticulture and Utilization". Bogen beskriver 69 forskellige sorter af slægten mangifera.


Flere informationer kan findes her:
Campbell, R.J. 2004. Graft compatibility between Mangifera species and Mangifera indica ‘Turpentine’ rootstocks and their subsequent horticultural traits. Acta Hort. 645:311-313.
Kostermans, A.J.G.H. and J.M. Bompard. 1993. The Mangoes: Their Botany,
nomenclature, horticulture and utilization. Academic Press.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mangifera_caesia
http://eksotiskefrugter.emu.dk/frugter/mango.html



 
Spørgsmål og svar om råkost
 
Her er en samling af de mest stillede spørgsmål og svar om råkost. Vi modtager gerne kommentarer, så hvis du synes der mangler nogle spørgsmål eller svaret skal uddybes eller er for dårligt, så er du velkommen til at sende mail til nyhedsbrevet.
 
Hvad er råkost?

- Råkost eller raw food er fødevarer, der ikke er blevet varmebehandlet, dvs. kogt. stegt, bagt, dampet, pasteuriseret eller på anden vis tilberedt ved temperaturer over 40 grad Celsius.
Som råkost forstår vi alle vegetabilske fødevarer, frisk frugt og grøntsager, nødder og frø.


Hvordan tilbereder man råkost?

- En af de største fordele ved råkost er, at det allerede er veltilberedt af den bedste kok, solen. Frugt og mange grøntsager smager fantastisk som de er, og spist på den måde bevarer de også flest muligt næringsstoffer. Men for variationens skyld kan man lave forskellige rå retter, fra simple smoothies og salater til mere komplicerende og krævende gourmetretter, hvor man f.eks. dehydrerer (tørrer) nogle ingredienser, marinerer grøntsager eller spirer frø eller bønner. For at lave en simpel smoothie eller suppe skal man have en god blender (stavblender kan også bruges). Salattilberedning klares med en god kniv. Frisk saft og juice laver man med citruspresser eller saftpresser. Nogle saftpressere kan også lave nøddesmør eller hvedegræsjuice. Pizza, falafel, burger, chips, småkager og mange andre ting kan man lave ved hjælp af en tørremaskine (dehydrator). Som regel vil tilberedningstiden blive en del længere på grund af de lave temperaturer (4-16 timer). Man kan marinere mange slags grøntsager i en simpel marinade bestående af citron-, lime- eller appelsinsaft, som kan tilsættes krydderurter.


Hvorfor er råkost sundt?

- Frisk og ubehandlet mad indeholder alle næringsstoffer i deres naturlige form og balanceret i forhold til hinanden. Det sikrer en optimal fordøjelse, optagelse og udnyttelse af næringsstoffer. Enhver behandling (især varmebehandling) ødelægger en del næringsstoffer. Varmebehandling kan ændre molekylstrukturen i maden og gøre den svært fordøjelig eller ligefrem kræftfremkaldende. Råkost indeholder ikke de potentielle kræftfremkaldende stoffer som varmebehandlet mad.
Frisk frugt er menneskenes ideelle føde med henblik på vores anatomi og fysiologi. Vi er skabt til at finde, plukke og spise de bløde frugter, der på den ene side fylder os med glæde og på den anden opfylder alle vores ernæringsbehov.

... Find en komplet udgave http://www.rawquest.dk/raakost/faq.htm


Arrangementer

Sommerfest

Rå sommerfest på Frederiksberg

Hvis du er glad for frugt og glad for godt selskab er den rå sommerfest sikkert lige noget for dig.

Kom forbi søndag d. 8. juni kl. 13.00 og vær med til en hyldest af sommerens frugtbarhed i Frederiksberg have. Vi har dog en plan B, hvis det regner!

Festen er en frugtfest med mulighed for at spise sig mæt i mange dejlige frugter og (hvis omstændighederne tillader) en eksotisk oplevelse af det vildeste, som Thailand kan byde på.

Vi regner med en pris på ca. 150 kr. per deltager, børn halv pris.

Af hensyn til planlægning og indkøb vil vi sætte pris på en tidlig tilmelding, helst senest den 15. maj 2008.

Tilmelding på e-mail: mailto://sommerfest@rawquest.dk eller tlf. 3255 4020.

 

Fresh Food Festival

Hvis du er interesseret i rå mad, sundhed og natur, hvis du vil møde andre mennesker med samme interesse, hvis du vil få en inspiration til madlavning, hvis du vil spise supersund og samtidig lækker mad i en hel weekend, så går ikke glip af Fresh Food Festival.

Fresh Food Festival er en festival om rå mad, sund livsstil og fælleskab med andre, der finder sted om weekenden fra den 4. til 6. juli 2008 i Bölse medborgarhus, Glommen, Falkenberg, Sverige.

http://www.freshfoodfestival.com

 

Opskrifter

Courgettechips


Courgetter!

Courgetterne (Squash) skylles, skæres i tynde skiver og dehydreres ved 40 grader til de er sprøde (ca. 4 timer). De svinder meget.

Smager godt som de er, men kan varieres på utallige måder. Prøv f.eks.
- citronsaft

- citronsalt og havsalt (kan udkonkurrere enhver ”fransk kartoffel”)
- shoyu
- provence krydderi, evt. sammen med citronsaft
- paprika

 

Tzatziki

 

ca. 300 g solsikkekerner

4 agurker

havsalt

saft af 1-2 citroner

hvidløg

dild, frisk eller tørret

 

Solsikkekerner sættes i blød mindst 1 time, gerne længere

Agurkerne rives groft og sættes til afdrypning i et dørslag.

Solsikkekernerne blendes eller food processes med lidt af agurkesaften, til de er fuldstændig glatte. Der skal ikke for meget saft i, der kan altid tilsættes mere. Agurker tilsættes og der smages til med citronsaft, havsalt, hvidløg og dild. Server med små kviste af frisk dild.

 

Overskydende agurkesaft bør ikke smides ud, men drikkes!

 


 
Og... det er ikke slut endnu :o)
 
Hvis du har små børn eller planer om at få dem på et tidspunkt, så går ikke glip af bogen "Victor Banan" af Jan Mogensen (forlaget Carlsen). Jeg har lige købt den hos Netto.
 
 
 
 
 
Klik på billedet for at forstørre den
 

Kærlighed, visdom og frugt til alle

Laura og Petr
www.rawquest.dk
forum om rå mad: http://rawfood.freeforums.org/

nyhedsbrev: http://www.rawquest.dk/nyhedsbrev/news.htm


Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så send en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen "frameld"


  Bonoa.dk leverer økologiske varer og eksotiske frugter lige til døren






 

Send mail til rawquest.dk

NYHEDSBREV