Hvorfor spise råkost?
-
Rå er faktisk ikke nogen rigtig god betegnelse for kosten,
der består af friske frugter og planter. Mere passende er
betegnelsen levende mad. Råkost er mad, der er tilberedt af naturen.
Den er
levende og opfylder alle krav til menneskets ernæring. Ingen
behandling af rå fødevarer vil betyde forbedring af deres
ernæringsværdi.
Tværtimod, jo mere behandlet mad er, desto flere ubalancer
bliver skabt, desto flere næringsstoffer bliver ødelagt og
desto flere uorganiske, kræftfremkaldende og giftige stoffer
bliver dannet.
Varmebehandling
og konservering af maden er blevet en del af menneskenes liv. I
dag bliver det opfattet som en ”naturlig” måde at tilberede
maden på. Det er
så indgroet en vane, at mange foretrækker at holde fast i
deres kogte, stegte
og grillede yndlingsretter, selv om de ved, at deres helbred
tager skade og de risikerer at dø. Dette skyldes ikke bare
uvilje, men at substanser i kogt mad stimulerer hjernen, så man udvikler en vis afhængighed af dem.
Mennesket er den eneste race, der behandler sin mad.
Omkring 700.000 andre dyrearter spiser naturlig rå mad. De
lever 7 gange deres pubertetsalder. Vi lever kun 3 gange vores
pubertetsalder.
F. Pottenger har bevist konsekvenser af varmebehandlet
mad ved forsøg med 600 katte over flere generationer. I gruppen,
der blev fodret med råkost, oplevede ingen dyr
helbredsproblemer. Men der var helt andre resultater i den gruppe, der
blev fodret med kogt mad. I den første generation udviklede dyrene
forskellige såkaldte civilisationsrelaterede sygdomme såsom
kræft, arthritis og hjerte-kar-sygdomme. Anden generation
udviklede de samme sygdomme allerede midt i deres livsforløb. Den
tredje generation af katte i gruppen, der blev fodret med
varmebehandlet mad, begyndte at udvikle sygdomme i killingealderen.
I fjerde generation var kattene sterile, de var ikke mere i
stand til at reproducere sig selv. Man kan kun gætte på,
hvorfor der i dag er så mange sterile i befolkningen i de
såkaldt civiliserede lande.
Det er meget kendt, at dyr i zoologiske haver udvikler
forskellige sygdomme og hurtigt dør, hvis de får kogt mad i
stedet for rå.
Kalve vil dø inden 30-60 dage når de får pasteuriseret
mælk i stedet for rå, frisk mælk fra deres mor.
Dr. Warburg har med sin forskning om cellernes
respiration dokumenteret, hvordan udvikling af kræftceller
bliver til.
Kræftceller trives i anaerobisk, syrlig miljø. Ved kogning af
mad ødelægger man enzymer med det resultat, at røde
blodlegemer har tendens til at koagulere (klumpe sammen).
Raffineret og kogt mad er syredannede i kroppen og dens
inorganiske og toxiske stoffer bliver lagret forskellige steder.
Dette vil blokere tilførelsen af ilt til cellerne. Sammen med
syremiljøet i kroppen vil manglen på ilt bidrage til ændring
af cellernes respiration og udvikling af kræftceller.
Dr. Kouchakoff har lavet over 300 detaljerede forsøg,
der viste den patogene (sygdomsfremkaldende) natur af kogt og behandlet mad. Opvarmning
af mad over 49 grad Celsius forårsager leukocytosis, dvs.
abnormal mængde af hvide blodlegemer. Typisk har man omkring
6000 hvide blodlegemer per en kubikcentimeter. Kouchakoff
påviste at antallet af hvide blodlegemer steg til tre gange det
normale efter indtagelse
af varmebehandlet mad. Hvide blodlegemer er kropens første forsvar
imod fremmede og skadelige stoffer. Forhøjelse af deres værdi
betyder identificering af sygdomsfremkaldende stoffer og viser
patogen tilstand i kroppen. Kroppen opfatter altså den
varmebehandlede mad som et angreb. Ved intagelse af råkost sker
leukocytosis ikke.
Varmebehandling ødelægger op til 97% af vandopløselige
vitaminer (C og B) og 40% af fedtopløselige (A, D, E, K).
Frugt og grøntsager i deres naturlige form er den ultimative
kilde til vitaminer og hvis vi blot spiser tilstrækkeligt af
disse fødevarer, har vi ikke brug for kunstige vitaminpiller.
Dette er endelig også blevet bekræftet af
Fødevaredirektoratet.
Ved opvarmning ændrer mineraler deres molekylærstruktur til inorganisk
form. Sammen med syre, fytater, fibre og proteiner formes der
komplekser, der gør det svært for kroppen at optage næringstoffer,
i værste tilfælde vil disse stoffer forgifte kroppen.
Ved høje temperaturer koagulerer proteiner,
kulhydrater karameliserer, fedt ændrer struktur fra cis til
trans. Det gør dem svært ufordøjelige og giftige for kroppen.
Enzymer i friske frugter og grøntsager bliver ødelagt
ved temperaturer højere end 47 grad Celsius. Enzymer er den
levende substans i maden. Ligesom hos mennesker bliver enzymer
hos planter brugt til katalysering af forskellige kemiske
reaktioner. Selv om
mennesket producerer sine egne enzymer til fordøjelse af maden,
kan man i vid udstrækning gøre brug af planternes enzymer. Med
langsom og grundig tygning af maden vil planternes
enzymer påvirke fordøjelsen allerede i munden. Det vil lette
den videre fordøjelse og positivt påvirke sammensætningen af
fordøjelsessafter, så de svarer til den mad, der er indtaget.
Råkost er let at fordøje, forlader kroppen efter 24-36
timer i modsætning til kogt mad, der bliver i kroppen i 40-100 timer.
Manglen på fibre og overvægten af døde substancer i kogt mad
tiltrækker bakterier og parasitter ved forrådnelse og fermentering i
tarmen. Affaldsprodukter herfra bidrager bagefter til endnu højere
belastning af kroppen.
Kirlian fotografier (en særlig teknik, der viser
energifelter) af frisk og kogt mad viser forskelle
mellem dem på energiniveauet. Det samme kan man observere
mellem levende og døde mennesker.
Giftige stoffer fra landbruget, kemisk industri osv.
bliver spredt i naturen. De kommer i luft, vand og planter. Dyr
der konstant spiser kontaminerede fødevarer begynder at ophobe
giftige stoffer og tunge metaller i deres fedtvæv. Før de bliver
slagtet bliver koncentration af toxisk materielle i dem 14 gange
højere end den er i planter. Når mennesker spiser kødet fra
disse dyr, sker en tilsvarende ophobning i menneskekroppen. Endnu en grund til at
spise rå økologisk, vegetabilsk føde og undgå animalske fødevarer.
|