Hvad er råkost?
Råkost
er mad, der ikke er blevet behandlet med varme, konserveringsstoffer
eller raffinering.
Man spiser rå friske frugter,
grøntsager, nødder og frø. Disse kan også være i tørret
form (dog plejer man at overholde maximum temperatur med
tørring. Den skal helst ikke overstige 40 grader Celsius, nogle
mener dog at temperaturer op til 47 grader er i orden.) Der
findes også råkostspisere, der spiser rå mælk, æg og kød.
Raw Quest står for rå vegansk
diæt (så vidt muligt frisk, vild, økologisk/biodynamisk), dvs. rå
vegetabilske produkter uden brug af animalske ingredienser (kød, mælk,
æg, og afledte produkter, som f.eks. gelatine).
Der er mange grunde til at
undgå animalske produkter, udover de sundhedsmæssige er det
etiske, miljømæssige og energimæssige grunde.
Ved at spise rå vegansk økologisk
mad giver man kroppen den bedste
ernæring. Man minimerer belastningen af kroppens
fordøjelsessystemer. Man minimerer tilførelsen af giftige
stoffer i maden. Råkost understøtter sund tarmflora, kogt mad
derimod fermenterer og rådner i tarmen og bliver et oplagt sted
for bakterier og parasitter.
Råkost indeholder
ernæringsstoffer i naturlig form og den bedste balance.
Ernæringsvidenskaben bekræfter, at rå, frisk frugt og grøntsager er
den bedste kilde til vores næringsstoffer.
Pasteurisering, kogning,
stegning, raffinering eller konservering vil aldrig forbedre næringstilstand
af rå fødevarer. Derimod skabes døde substancer, toxiske
stoffer og ændret molekylærstruktur. Dette fører til ubalancer
og belastning af kroppen med sygdom som konsekvens.
Mange synes det lyder kedeligt
at spise råkost. Skal man så leve af revne gulerødder?
Men det behøver ikke være
kedeligt at spise råkost.
Selv om man hver dag ville spise tre nye forskellige frugt og
grøntsager, ville man ikke komme til at prøve dem alle - så
mange er der i naturen. Men selvfølgelig har man ikke adgang
til hele denne rigdom af variation i sit lokale supermarked.
Som udgangspunkt spiser man
sæsonprodukter og derfor varierer sin kost hele året rundt.
Hvis man spiser sæsonens lokale frugter og grøntsager,
behøver råkost ikke at være forfærdelig dyr, og samtidig
får man den bedste kvalitet. Om vinteren kan man dog godt synes
at det bliver lidt trist her til lands, hvor det er oplagt at
supplere med importerede varer, f.eks. citrusfrugter, bananer og
avocado.
Selv om variation er godt, er
det ikke nødvendigt at spise mange forskellige frugter og
grøntsager hver dag. Jo simplere retter er, desto bedre og
hurtigere bliver de fordøjet. I stedet kan man skifte ud fra
dag til dag.
Det er forskelligt, hvordan man
klarer overgangen fra den almindelige danske kost til råkost.
De fleste har brug for en overgangsperiode, hvor de gradvist
begynder at spise mere frisk frugt og grønt - og tilsvarende
mindre kogt mad og animalske fødevarer. Typisk kan man spise
morgenmad baseret på frugt. Man tilføjer gradvis mere rå mad,
uden at forbyde sig selv den mad, man føler sig afhængig af.
Men nogle kan bedre klare overgangen ved at tage "en kold
tyrker" og simpelthen udelukkende spise råkost fra den ene
dag til den anden. Det er nemlig aldrig forkert at gøre de
rigtige ting.
For at vænne sig til smagen af
rå mad, kan man gøre brug af mange opskrifter og også
eksperimentere lidt selv. Der findes i dag restauranter i
verden, især i USA, der udelukkende serverer råkostretter. Man
kan finde mange opskrifter på internettet (se links), eller
købe/låne bøger.
Bagefter kan man begynde at
spire frø, ærter og bønner, lave mælkesyrede grøntsager og
"mælk" og "ost" af nødder og mandler. Man
opfinder nye og lækre salater, smoothies, supper og det er
også muligt at efterligne de traditionelle retter såsom
pizzaer, sushi, burgers, lagkage, cookies, chips osv.
For at man kan lave de
såkaldte gourmetretter får man brug for noget lidt
anderledes køkkenudstyr. Det er en god ide at investere lidt
mere og få robust udstyr, der vil holde sig i lang tid. Man
skal huske, at det tit vil blive brugt flere gange om dagen. For
at lave supper, smoothies, dressing og pudding bruger man en
blender. En god blender er en investering, som man aldrig vil
fortryde. Den skal være af glas og være let at skille ad og
rengøre. Til enkelte retter kan man dog godt bruge
håndblender. En juicer vil give mulighed for at nyde
friskpressede safter, nogle modeller kan endog også lave
patteer af nødder. Til spiring af frø kan man bruge
almindelige skåle og sigter, eller købe spirebakker eller
-poser.
Udover frisk frugter og
grøntsager, spiser en råkostspiser også tørret. Her følger
man det princip, at man foretrækker naturlig tørring, altså
soltørring. Men på vores breddegrader er det sjældent muligt
at klare sig med soltørring. Derfor er det en god ide at
anskaffe sig en dehydrator (tørremaskeine), som kan tørre
fødevarer uden at overstige 40 - 45 grader. Især hvis man har
trang til at spise fast food, er dehydratoren uforlignelig. Med
den kan man lave sine egne tørrede frugter, cookies, kiks,
pizzaer, burger, falafler og chips.
Den sidste uundværlige ting er
en food processor. Den klarer f. eks. sovser, coleslaw,
lagkagebund og meget andet. Der findes også andet udstyr bla
spiral slicer for at lave spaghetti af grøntsager.
|