Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 
NYHEDSBREV OM RÅ MAD 9. juni 2005
 
Glædeligt forår og dejlig sommer til alle,
 
I dette nyhedsbrev kan man læse om:
 
-       80-10-10 diæten
-       Bonobo- Den glemte abe
-       Frugtcitater
-       Jackfrugt
-       Arrangementer
-       Opskrifter


Hvad er 80-10-10 diæt?
 
80-10-10 eller 8-1-1 diæten er udtænkt af Dr. Douglas Graham. Den går ud på at spise rå vegetabilsk føde med en kaloriefordeling på 80% kulhydrater, 10% protein og 10% fedt. Dr. Graham mener, at fedtforbrug over 10% af vores kalorieindtag er helt unødvendigt og jo mere den fraviger fra denne grænse, desto større belastning for kroppen og risiko for at udvikle forskellige sygdomme. Så i stedet for fedt skal vi spise kulhydrater, så vi kommer op på 80%. Grænsen for protein er 10% af kalorieindtaget, dermed vil vi få alle de nødvendige aminosyrer.
 
Hvad er ideen med diæten?
80-10-10 var aldrig ment som en "diæt". Efter at have spist rå lavfedt vegetabilsk føde i flere år, gik det op for Dr. Graham, at energifordelingen var tæt på 80% fra kulhydrater, 10% fra protein og 10% fra fedt. I al sin enkelhed går ”diæten” ud på at spise så meget frugt man har lyst til og supplere med grønne blade og andre grøntsager med bløde fibre, sammen med lidt nødder og frø.
Som træner for professionelle sportsfolk har Graham været meget opmærksom på, hvor positivt en kost baseret på rå vegetabilsk føde med høj indhold af
Kulhydrater påvirker ens præstation, og hvor negativ en kost med højt indhold af fedt og protein omvendt virker.
 
Hvem kan have gavn af "diæten"?
Alle mennesker er i besiddelse af en krop, der biologisk kan betegnes som frugivore, dvs. hovedsageligt frugtspiser. Alle får derfor gavn af at spise mange frugter og bløde grøntsager, netop fordi disse fødevarer bedst passer til og opfylder vores biologiske behov. Der findes ikke et eneste næringsstof i animalske fødevarer, der ikke findes i vegetabilske fødevarer.
 
Rå lavfedt vegetabilsk diæt vil styrke sundheden og resultatet vil være fravær af sygdom. Den kan hjælpe enhver til at udnytte fuld sin potentiale, både fysisk, mentalt og spirituelt.
 
Hjertekarsygdomme, diabetes og candida reagerer bedst på en lavfedt diæt baseret på friske, rå frugter og grøntsager. Med tiden kan man opleve bedre åndedræt, forbedret fordøjelse, lugt- og smagssans, bedre fleksibilitet og udholdenhed.
 
Kan alle mennesker spise på den måde?
Ja, alle kan leve af rå vegetabilske fødevarer med lavt fedtindhold.
Den sværeste ting at overkomme ligger ikke i selve kosten. Det mest besværlige ved at starte på sådan en diæt er vores mentale programmering, familie og vores sociale liv.
 
For at en diæt kan være bæredygtig for os, må den ikke kun forsyne os med næringsstoffer, men samtidig tilfredsstille vores sanser. Samtidig må den ikke være i strid med vores sociale behov.
 
Hvordan starter man?
Dr. Graham anbefaler, at man selv vælger hvor hurtigt man vil gå frem. Fra starten begynder man bare at spise mere frugt. For eksempel spise frugt til morgenmad og/eller spise noget frugt en halv time før aftensmåltid. For bedste fordøjelse spiser man kun en slags frugt til sit frugtmåltid og helst på tom mave (derfor er det nemmeste at spise frugt til morgenmad).
 
Med tiden kan man også erstatte sin frokost med frugt, evt. suppleret med salat.
For at spise tilstrækkeligt kalorier må ens fordøjelsesorganer tilpasse sig den større mængde af føde, der er nødvendig, når man spiser meget vandholdigt og mindre kalorietæt. Det kan tage adskillige måneder før man har trænet sig til at spise sig mæt før ens mave bliver fuld. Derfor vil mange også tabe sig i starten.
 
En typisk dag kan se sådan ud:
Morgenmad: vandholdig frugt som meloner, appelsiner, æbler, pærer, jordbær
Frokost: kalorietæt frugt som bananer, druer, figner, kiwi, mango, sharonfrugt, evt. salat
Aftensmad: let fordøjeligt frugt, appelsiner, grapefrugt, ferskner, ananas, bær,
efterfulgt af en stor salat.
 
Det føles godt at spise frugt som monomåltid, men en god smoothie kan være en god variation. For at spise mere salat kan det hjælpe at blende den sammen med frugt. Det anbefales så vidt muligt at spise rå, frisk, moden, vegetabilsk føde og undgå raffinerede produkter, eddikke, salt og stærke krydderier.
 

Hvem er Dr. Graham?
 
Dr. Douglas Graham, født i 1953, tidligere professional trampolinspringer, er
registreret kiropraktor, træner for professionelle atleter, underviser i ernæring og sund livsstil, holder forskellige foredrag og retreats.
Gift sidste år med Rosalind Gruben/Graham, i april 2005 fik de datteren Fayechesca.
 
Efter 8 år som vegetar og veganer begyndte han som 25-årig at interessere sig for råkost. De første 7 år var han overvejende på rå mad og efterfølgende 7 år på 100% rå mad med nogle undtagelser (tilbageslag). De sidste 12 år har han levet af 100% rå vegetabilsk føde med en energifordeling på 80-10-10 procent.
 
Hans livsfilosofi kan beskrives som: At efterlade verden som et bedre sted og have det sjovt imens man gør det.
 
Flere informationer og artikler (på engelsk):
 
 

 
Bonobo - den glemte abe
 
Det er ikke så længe siden man troede, at menneskenes nærmeste slægtning i naturen var andre aber (f. eks. gibboner) end den i dag så accepterede chimpanse. Og da man begyndte at studere og sammenligne mennesker og chimpanser, blev der lavet konklusioner om, hvad der er naturligt for mennesker. Og vi er også vokset op med forestillinger om, at menneskets natur er at gå på jagt, leve i mandsdominerende samfund og som det eneste dyr være i stand til at genkende sit ansigt i spejlet, beherske abstrakt tænkning, empatisk sans og dyrke sex frontalt og oralt.
Takket være opdagelsen af en ny art abe, kan vi måske rette op på vores fejltagelser og aldrig mere sætte menneskets natur i bås.
 
Det er lige præcis 100 år siden, man først opdagede bonobo. Officielt blev det dog først 20 år senere og de første undersøgelser blev foretaget i 70'erne. I starten troede man, at man bare opdagede en ny mindre art chimpanse. Men siden fandt man ud af, at bonobo er en selvstændig art, der har udviklet sig i ca 5 mil. år, efter den formede sin egen gren fra chimpansernes.
 
Bonobo i naturen lever kun i Centralt Afrika, syd fra floden Congo. Selv om de har lange arme og er gode til at klatre på træer, er de også gode til at gå på 2 ben. De lever i et matriarkalsk, egalitarisk samfund. Det vil sige, at hunnen er det dominerende køn i et ligestillet samfund. Hunnen lægger stor vægt på odpragelsen af sine børn og bærer dem på sig i 4-5 år. Sønnerne forbliver knyttet til deres mødre selv efter puberteten og i modsætning til døtrene, forlader de dem aldrig.
 
Det mest karakteristiske for bonoboer er deres fredelige samfund, hvor sex spiller en stor rolle. I modsætning til deres lidt voldelige slægtninge, chimpanser, går bonobo oprejst, går ikke på jagt og spiser ikke dyr. Desuden løses konflikter ikke på den voldelige, men på den "sexede" måde. Hvis man observerer deres sexualoptræden, bliver der ikke tvivl om sammenligning med Kamasutra. De dyrker stort set alle kendte former for sex, inkl. oral, frontalt, masturbation, gruppesex osv. Men selv om sex spiller en stor rolle, bruges det ligesom hos mennesker kun lejlighedsvis.
 
Bonobo spiser mest frugt, dernæst blade og i perioder med insektsværm også insekter. Animalske kilder udgør højst 1 % af deres diæt. De lever mest af
forskellig frugt på størrelse med figner, men også store nedfaldne frugter som f.eks. jackfruit, der kan blive op til 50kg tunge. De bruger stort set ikke nogen værktøjer, noget som også adskiller dem fra chimpanserne, der kan godt finde på at bruge sten eller pind til at skaffe sig mad.
I fangenskab blev det dog observeret, at bonoboer er også god til at bruge værktøjer. Det antydes at de i deres naturlige omgivelser ikke har behov for det, da deres livsbetingelser ikke afhænger af det.
 
Seneste undersøgelser med sammenligning af DNA mellem mennesker og chimpanser peger på, at vi er endnu tættere på dem, end før antaget. Vi deler op til
99,4 % af vores genetiske information med dem.
 
I dag lever der omkring 10.000 bonoboer i Congo's regnskove. De er en truet dyreart pga. omfattende jagt. Vi må håbe, at i stedet for at sammenligne os med aber, drager vi konklusioner baseret på fornuft, visdom og kærlighed. Noget vi måske stadigvæk kunne lære fra vores nærmeste slægtninge fra dyreriget.
 
 
Læs mere i bogen Frans de Waal - Bonobo: The forgotten ape

 


Frugtcitater
(for at bevare den fine stemning er de ikke oversat fra engelsk)
 

Even if I knew that tomorrow the world would go to pieces, I would still plant my apple tree.
- Martin Luther
 
"First I shake the whole [Apple] tree, that the ripest might fall. Then I climb the tree and shake each limb, and then each branch and then each twig, and then I look under each leaf."
- Martin Luther
 
A table, a chair, a bowl of fruit and a violin; what else does a man need to be happy?
- Albert Einstein
 
You put a baby in a crib with an apple and a rabbit. If it eats the rabbit and plays with the apple, I'll buy you a new car.
- Harvey Diamond
 
Don't pluck a green apple;
When it is ripe it will fall itself.
- Russian Proverb
 
Fruits are acceptable gifts, because they are the flower of commodities, and admit of fantastic values being attached to them. If a man should send to me to come a hundred miles to visit him, and should set before me a basket of fine summer-fruit, I should think there was some proportion between the labor and the reward.
- Ralph Waldo Emerson, “Gifts,” Essays, Second Series (1844)
 
An apple a day keeps the doctor away.
- J.T. Stinson
 
What wondrous life is this I lead!
Ripe apples drop about my head;
The luscious clusters of the vine
Upon my mouth do crush their wine;
The nectarine and curious peach
Into my hands themselves do reach;
Stumbling on melons, as I pass,
Ensnared with flowers, I fall on grass.
- Andrew Marvell, Thoughts in a Garden
 

Without the hall, and close upon the gate,
A goodly orchard-ground was situate,
Of near ten acres; about which was led
A lofty quickset. In it flourished
High and broad fruit trees, that pomegranates bore,
Sweet figs, pears, olives; and a number more
Most useful plants did there produce their store,
Whose fruits the hardest winter could not kill,
Nor hottest summer wither.
There was still
Fruit in his proper season all the year.
- Homer, The Odyssey, Seventh Book
 
By the lamplit stall I loitered, feasting my eyes
On colours ripe and rich for the heart's desire—
Tomatoes, redder than Krakatoa's fire,
Oranges like old sunsets over Tyre,
And apples golden-green as the glades of Paradise.
- Wilfrid Wilson Gibson, Sight
 
"The spirits of the air live on the smells
Of fruit; and Joy, with pinions light, roves round
The gardens, or sits singing in the trees."
Thus sang the jolly Autumn as he sat;
Then rose, girded himself, and o'er the bleak
Hills fled from our sight; but left his golden load.
- William Blake, Autumn
 
No greater thing is created suddenly, any more than a bunch of grapes or a fig. If you tell me that you desire a fig, I answer you that there must be time. Let it first blossom, then bear fruit, then ripen.
- Epictetus
 
Life without love is like a tree without blossoms or fruit.
- Kahlil Gibran
 
Love is a fruit in season at all times, and within reach of every hand.
- Mother Teresa
 
I love the unfolding beeches in spring, and the pines in winter; the elms I care for afar off, like great aloof men, whom I can admire; but for friendly confidences give me an apple tree in an old green meadow.
- David Grayson, Great Possessions
 
Truth is a fruit that can only be picked when it is very ripe.
- Voltaire
 
Wishing to be friends is quick work, but friendship is a slow-ripening fruit.
- Aristotle


Kender du Jackfrugt?
 
Hvis ikke, så prøv en dag at kigge forbi en af de thailandske butikker, hvor de tit har frisk jackfrugt. Prisen er høj, men smagen fantastisk.
 
Her er noget af det man kan læse om jackfrugt på Eksotiske frugter:
 
Jackfrugt kaldes ofte for verdens største frugt. Andre steder benævnes den 'kun' som verdens største træ-frugt. Det er svært at forestille sig en frugt, der er større. For stor, det er den i hvert fald, 30-100 cm lang og 25-50 cm tyk.
 
En stor frugt vejer mellem 10 og 50 kilo. Eksportfrugter vejer dog 'kun' 2-12 kilo.
 
Den cylinderformede eller pæreformede aflange frugt har en ret hård skal med en pigget og vortet overflade. Piggene er ca. en halv centimeter lange. Farven er lys brun eller grønlig. Skallen er ca. 1 cm tyk.
 
Skæres frugten op, sidder frugtkødet i små samlinger (segmenter) omkring en stok i midten.
 
I hver samling ligger der et aflangt frø på 2-4 cm i længden og 1,5-2,5 cm i diameter, der kan spises efter kogning. Vandet skal dog hældes væk, da det er en anelse giftigt. Det kogte frø smager i retning af ægte kastanjer.
 
Frugtkødet er oftest gylden gul. Hos jackfrugt er frugtkødet ret fast, men blødt og let trævlet.
 
Smagen er sød med en kraftig aroma, der er vanskelig at beskrive - noget i retning af honning, banan og figen. På trods af et lidt underligt udseende, vil de fleste blive positivt overraskede over smagen.
 
Det er kun en tredjedel af frugten, der kan spises. Resten er affald.
 
Jackfrugt stammer oprindeligt fra Sydindien og Sri Lanka. I dette område har frugten i flere tusinde år været en af hovedbestanddelene i ernæringen.
 
Ret tidligt blev jackfrugt bragt til Østafrika af arabiske købmænd. Spredningen i troperne har portugiserne dog fået æren for. Først bragte de den til landene i Sydøstasien, men allerede i det 16. Århundrede plantede de den ud i Brasilien og Caribien. Selv om brødfrugt altid har været mere kendt end jackfrugt, så kom brødfrugt først til dette område langt senere. Grunden til jackfrugtens tidlige spredning var, at de opdagelsesrejsende medbragte frugten som proviant.
 
I det tropiske Asien ser man ofte det høje træ i haverne. Det er der to grunde til. På Sri Lanka siger man f.eks., at to jackfrugttræer kan brødføde en hel familie. Det fortæller noget om dens næringsværdi. Den anden grund er, at træet giver dejlig skygge i den brændende eftermiddagssol.
 
Jackfrugt er stadig uhyre populær i Indien og Sri Lanka. Dyrkningen er også ret stor i Sydøstasien.
 
Men dyrkning i plantager til eksport foregår mest i Brasilien, Kenya og Thailand.
 
Modenhed bestemmes ud fra den hule lyd en moden frugt giver, når man slår på den. Samtidig skifter farven fra bleggrøn til gulgrøn eller gulbrun og frugten begynder at udsende en kraftig duft.
 
Et godt træ kan bære op til 250 frugter om året, men variationen svinger mellem 20 og 500 frugter. I vægt giver et normalt godt træ 70-100 kilo frugt om året.
 
 
(Kilde - http://eksotiskefrugter.emu.dk/servlets/Frugter/jackfrugt.xml?emne=Short)
 


Arrangementer:
 
Kirsebærtur i Skåne
 
Skånevandring
 
Vi är några råkost och vandringsentusiaster från Skåne och Danmark som planerar att vandra i Skåne d. 5.-7. augusti. Vi kommer att leva på rå föda, delvis och så mycket som möjligt på vild föda, framför allt körsbär.
 
Är du intresserad av att vara med kontakta Eric på 0479 - 105 50 / Lars på 38794832
 
Hiking in Southern Sweden.
 
We are some rawfooders and hiking enthusiasts from Denmark and south Sweden planning to hike in Scania (Skåne) the 5.-7. of August. We will be living on wild foods as much as possible, most of all on cherries.
 
If you are interested in joining contact Eric on +46-479-105 50 or selfheal@spray.se / Lars på 38794832 or raa-mad@webspeed.dk
 

Gratis kursus i Solskinsmad
med
”Fod På Livet”
 

Morgenmand/kvinde - et glimt i øjet - en kærlig indstilling
 
- kørekort og rappe fingre –
 
og mod på en ekstraordinær oplevelse ?
 
Turen starter lørdag den 13. august - slutter søndag den 11. september
 
 
 
Ring til Birthe og få flere oplysninger,
 
hvis du tænder på ”Simple Living” i 4 uger !
 
tlf. 46 43 70 28
 
 

 

Opskrifter
 
Blå paradis smoothie
 
1 honningmango
2 bananer
200g blåbær
 
Blend alt sammen, tilsat evt. lidt vand.
 

Lyserød bananashake
 
7 bananer
2 håndfuld kirsebær
1-2 dl vand
 

Marcipankage med jordbær
 
1-2 bananer
1 honningmango
200g dadler
300g mandler
200-300g tørrede figner
1 tsk. carobpulver
jordbær til pynt
 
Læg mandlerne i blød og lad dem stå i 24 timer, bagefter afskalles de.
Start med at lave kagebund af mandler og dadler. Dette gøres bedst i foodprocessor. Start med at pulverisere mandlerne fint og når de er færdige, tilsættes dadler og det hele køres til en massiv dej. Form dejen til den ønskede form på et fad.
 
Skær bananerne i stykker og læg dem oven på kagebunden. Skær mangoen i stykker og læg den oven på bananer.
 
Blend figner i foodprocessoren eller blenderen med lidt vand til en creme, tilsæt carobpulver. Til sidst smøres figencremen oven på mangoen og det hele dekoreres med friske jordbær.
 

Rød peber fyldt med spinat
 
3 rød peber
300g spinat
3 dl friskpresset appelsinsaft
1 avokado
saften af 1 lime
frisk merian eller basilikum
 
Skær 2 peber i halve, fjern kernerne og læg dem på en tallerken.
Blend 1 peber med spinat, appelsinsaft, avokado, limesaft og 2 håndfuld friske urter.
 
Fyld peberfrugterne med spinatsovsen, stænk lidt limesaft over og dekorer med friske urter.
 

 

Kærlighed og visdom til alle

Petr Cech
www.rawquest.dk
forum om rå mad: www.rawquest.dk/forum

Ønsker du at framelde nyhedsbrevet, så skriv en mail til
nyhedsbrev@rawquest.dk og skriv i emnelinjen "frameld"
 



Send mail til rawquest.dk

NYHEDSBREV