Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 
Fuglekirsebær

Forelskelse, der varer evigt


Vi er nået til udkanten af en lille landsby og følger op ad en lille sti mod en åben mark, hvor de vilde heste løber frit mellem moseområder, smukke som enhjørninger fra et eventyr. Man får lyst til at gøre det samme, at lade vinden lege med ens hår og at lade alt løbe frit i et smeltende øjeblik af endeløst og tidsløst tilstedeværelse. Udsigten over det frie landskab til det store skovområde i baggrunden er betagende og solen smiler ned og omfavner det hele med sin varme.

Imens alt går i stå, begynder jeg at føle en indre trang til at bevæge mig mod øst mod nogle buske og træer. Jo mere jeg nærmer mig, desto mere bliver jeg overbevist indeni om, at mit ønske bliver opfyldt. Efter få minutter er jeg nået dertil og det føles som et skæbnesvangert møde.Jeg stiger op imod himlen gennem hvisken og berøring af træets grønne blade, intet i verden kan nu stoppe mig. Jeg finder let min fodfæste på en af træets arme og sender et sidste blik til de vidunderlige skatte omkring mig. For nu forsvinder alt i en total lyksalighed, når det røde bær bliver opløst og svulmer som en bølge over mine sanser. Jeg hengiver mig til dets kys og mærker den vidunderlige energi, der fås fra friskplukkede frugter.

Er jeg måske for begejstret for de vilde kirsebær? Ja, det er jeg. Og jeg vil også gerne se, at flere bliver lige så begejstrede for de smukke træer.

De vilde kirsebær (Prunus Avium) bliver i Danmark også kaldt for Fuglekirsebær, fordi fuglene i endnu højere grad end mennesker bliver tiltrukket af de røde frugter. Det er også takket være fuglene, at træet spredes rundt i landet.

Fuglekirsebær blev spredt over hele Europa for mange tusind år siden, hvilket kan dokumenteres med flere fossilfund fra før 2000 år f.K. Man regner med, at de blev udbredt i Danmark for ca. 1000 år siden.

De er utroligt smukke om foråret med deres hvide blomster og uimodståelige om sommeren med deres røde, mørkerøde eller næsten sorte bær. Frugtens størrelse hos Fuglekirsebær er mindre end hos Sødkirsebær, der stammer fra dem, men smagen mangler ikke noget. Fuglekirsebær er en meget lækker frugt. Ligesom med alle andre frugter skal de plukkes og spises når de er modne og på en tom mave, hermed undgår man fordøjelsesproblemer. Der er flere, der har haft dårlige oplevelser med at spise alt for mange af dem og vil måske prøve at skræmme dig fra at spise dig mæt i dem. Men jeg har gjort det hvert sommer og kan hjerteligt anbefale det. Og det eneste det gik ud over, var min t-shirt, der har fået nogle røde pletter.

Fuglekirsebær har et højt indhold af protein og omega-3 fedtsyre. De indeholder lige så meget protein som bananer og omega-3 indholdet er ikke kun højt i forhold til andre frugter, men også i en fin balance med omega-6 fedtsyrer. Det er også en fornuftig kilde til calcium og angiveligt også til spormineralet jod (hermed et meget sundere alternativ til jordberiget salt).

Fuglekirsebær findes i det meste Europa. I Danmark er de særligt udbredt på Bornholm, hvor man har følgende historie:
Der var en bornholmsk kancelliråd, Peder Jespersen, som omkring 1920 gerne ville gøre sit til at få flere kirsebærtræer i skoven nord for Rønne. Derfor inviterede han alle Rønnes drenge til at spise så mange kirsebær i hans have som de kunne. De måtte ikke spytte stenene ud og bagefter skulle de sørge for at sætte sig ud i skoven, når de skulle på WC. På den måde ville alle kirsebærstenene blive godt spredt - og de nye kirsebærtræer ville få en god start i livet. Det skulle være derfor, at der er så mange kirsebærtræer netop i den skov. Og det er ganske vist.

Man kan også finde vildtvoksende trær i NordSjælland og Østjylland, men udbredelsen er ikke nær så stor som på Bornholm, eller i Skåne.

Takket være Eric Karlsson fra Sverige kom vi igen i år på en dejlig kirsebærtur i Skåne og oplevede nogle flotte landskaber sammen med nogle gourmet-oplevelser fra naturens køkken. Skåne er fantastisk og skuffer garanteret ikke en kirsebær-entusiast.

Men for at opleve et rigtigt fuglekirsebær-paradis må man tage til Bornholm. Derfor har vi tænkt os at arrangere en kirsebærudflugt til Bornholm, måske allerede i juli næste år. Hvis det ikke er nok med kirsebær, så er Bornholm også kendt for at dyrke sine helt egne figner! Og hvis man er heldig, så kan man endog plukke nogle morbær på øen!

Læs mere om fuglekirsebær her:

Generelt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_Cherry
http://hjem.get2net.dk/pohansen/
http://www.skoven-i-skolen.dk/default.asp?m=10&a=134

Kort over udbredelse i Nordeuropa:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/prunu/prunavi.html

Sødkirsebær i Danmark:
http://www.moreller.dk/

En digt om kirsebær:
http://digte.dk/digte/poem.asp?digt=453140&Forfatter=22766
Cherry-Time af Robert Graves
  
 
Cherries of the night are riper
Than the cherries pluckt at noon
Gather to your fairy piper
When he pipes his magic tune:
        Merry, merry,
        Take a cherry;
        Mine are sounder,
        Mine are rounder,
        Mine are sweeter
        For the eater
        Under the moon.
And you’ll be fairies soon.

In the cherry pluckt at night,
With the dew of summer swelling,
There’s a juice of pure delight,
Cool, dark, sweet, divinely smelling.
        Merry, merry,
        Take a cherry;
        Mine are sounder,
        Mine are rounder,
        Mine are sweeter
        For the eater
        In the moonlight.
And you’ll be fairies quite.

When I sound the fairy call,
Gather here in silent meeting,
Chin to knee on the orchard wall,
Cooled with dew and cherries eating.
        Merry, merry,
        Take a cherry;
        Mine are sounder,
        Mine are rounder,
        Mine are sweeter.
        For the eater
        When the dews fall.
And you’ll be fairies all.


Send mail til rawquest.dk