Råkost Natur & miljø Livsstil Forum Links
     
 

Naturlig Hygiejne

Naturlig hygiejne er en lidt problematisk betegnelse, fordi det ofte giver forkerte associationer på grund af den forsimplede måde, ordet hygiejne bruges på i hverdagen. I sin oprindelige betydning har hygiejne derimod intet at gøre med desinficerende håndsæbe eller med at hælde klorkugler i toilettet.

Naturlig hygiejne er et begreb der bliver brugt til at betegne filosofisk videnskab om sundt liv i overenstemmelse med naturens love. Natur er af latinsk oprindelse og betyder det medfødte eller en tings essens i modsætning til noget unaturligt, bearbejdet af mennesker, tillært. Hygiejne kommer af det græske ord Hygieia (en græsk gudinde) og betyder sundhed eller de betingelser, der fremmer mulighederne for at opnå og bevare sundhed. Vi kan så sige, at Naturlig hygiejne studerer alle former for indflydelser på helbredet med henblik på at opnå den optimale tilstand, så vi kan leve til vores fulde potentiale.

Naturlig hygiejne lægger stor vægt på forebyggelse af sygdomme og har den opfattelse, at sundhed er vores naturlige tilstand og kan opretholdes og i vid udstrækning genskabes ved at leve et hygienisk liv, dvs. et liv i harmoni med naturens love, der tilfredsstiller vores mentale, spirituelle og fysiske behov. Sygdomsprocesser er kroppens svar på unaturlige, skadelige forhold i dens omgivelser. Kroppen er selvregulerende og selvhelbredende, givet kriterier for sundhed er opfyldte og den ikke stresses over dens grænse. 

Når sygdommen opstår, skyldes det at en eller flere kriterier for sundhed ikke er opfyldt og kroppen prøver at harmonisere tilstanden. Den moderne lægevidenskab lægger stor vægt på at diagnosticere forskellige symptomer som udtryk for en navngiven sygdom. Ved hjælp af allopatiske midler sørger den derfor (i bedste fald) for hurtig lindring af symptomerne. Derfor virker det tillidsvækkende på mange mennesker, der efter ubehagets forsvinden føler sig helbredt. Problemet med denne fremgangsmåde er imdlertid, at den kun fjerner eller undertrykker symptomer, og ikke tager fat på årsagen til sygdommens opståelse. 

I virkeligheden vil den allopatiske behandling undertrykke kroppens regulative processer, så helbredsprocessen bliver stoppet. Symptomer som feber, opkastning, snot osv. er udtryk for kroppens oprydningsprocesser, der sørger for at skille sig af med forskellige affaldsstoffer og toksiner. Når dette oprydningsarbejde forhindres, vil symptomerne forsvinde, men i virkeligheden opstår en forværret tilstand, hvor affaldsstoffer akkumuleres uønskede steder i kroppen, hvor de blokerer for kroppens normale funktioner og svækker kroppens immunforsvar yderligere. Før eller senere vil symptomerne vise sig igen i den samme eller forandret form. Og ved systematisk undertrykkelse af kroppens egne regulative mekanismer opstår efterhånden kroniske sygdomstilstande, som er kroppens forsøg med at bevare homeostasen selv i en unormal tilstand. Moderne medicin er god til at fjerne symptomer, men virker aggressivt på kroppen og vil tit forgifte den yderligere og dermed bidrage til nye sygdomstilstande.

I stedet for at kurere sygdom som en allopatisk behandling gør, tager Naturlig Hygiejne udgangspunkt i billedet af hele mennesket. Hvorfor er sygdommen opstået? Hvad kan man gøre for at fjerne årsagen til sygdommen? Hvordan kan man bedst hjælpe/supportere kroppen, så den får optimale betingelser for helbredelse?


De betydeligste betingelser for et sundt liv:
- Frisk og ren luft
- Friskt og rent vand
- Tilstrækkelig søvn
- Frisk og naturlig mad, som er biologisk bedst egnet for vores art
- Tålelige temperaturforhold
- Motion
- Hvile (både fysisk og psykisk)
- Solskin (på hele kroppen)
- Renhed (både indre og ydre)
- Kærlighed
- Selverkendelse og selvansvar
- Meningsfuldt arbejde
- Meditation eller andre teknikker til at arbejde med kroppens energier

Naturlig hygiejne går i al sin enkelhed ud på at give kroppen mulighed for at helbrede sig selv. Dette gøres ved at fjerne alle (eller flest mulige) unaturlige påvirkninger og samtidig bibringe krop og sjæl den næring, den behøver for at fungere. Kosten er et meget vigtigt element i denne proces, idet vi gennem vores valg af mad hver dag enten kan understøtte eller nedbryde kroppen. Er kroppen først forgiftet for alvor, er faste en effektiv kur mod mange ”sygdomme”.


Naturlig hygiejne gennem tiden 

Naturlig Hygiejnes principper er kendt fra gamle tider (f.eks. det gamle Grækkenland), men opstår som lære i 1822, da Dr. Jennings fra USA gør en opsigtsvækkende opfindelse. Han opnår nemlig de bedste resultater med sine patienter ved ikke at behandle dem. Hans ”Do-Nothing cure” og ”No-Medicine Plan” får dog ikke nogen anerkendelse og bliver misforstået af etablerede medicinske kredse. Sammen med Sylvester Graham (Grahams brød) starter han et helbredende system kaldt Orthopathy. Graham selv giver forelæsninger, udgiver ”Graham Journal of Health and Longevity” og åbner de første helsekostbutikker i USA. I 1833 samler Dr. Trall de hygiejniske principper i et holistisk system ”Hygieo Therapy”. Frem til borgerkrigen i 1861-1865 åbnes mange hygiejniske institutioner og der gives mange forelæsninger, også foran det etablerede medicinstab. Men krigen tvinger mange institutioner til at lukke og interessen for Hygiejne daler hurtigt. I 1864 udkommer Louis Pasteurs ”The Science of Bacteriology” og ”The Germ Theory of Disease”. Det bliver vedtaget at mikroorganismer forårsager sygdom og ny medicinsk tidsalder er begyndt. Pasteurisation, sterilisation, konservering af maden, vaccination og frygt for at spise råkost er nogle af konsekvenserne af de nye teorier. Det bliver nemt at skabe frygt hos befolkningen, der nu kender deres fjende og kan tilskrive de onde bakterier skylden for deres sygdomme, i stedet for at tage selvansvar for sin livsstil og derfor forebygge sygdomme.

I 1881 stifter Clara Barton, som selv studerer Naturel Hygiejne, Det Amerikanske Røde Kors. Gennem hele det 20. århundrede ses udøvere af Naturlig Hygiejne som en trussel mod den etablerede moderne lægevidenskab og de bliver tit forfulgt. Dr. Tilden udgiver i 1926 sin bog ”Toxemia explained”, hvor han beskriver årsagen til sygdomme som indre forurening. I 1920 kommer Dr. Herbert M. Shelton med sin første bog. Gennem sit liv opnår han at udgive 40 bøger, supervisere mere end 40.000 fastende patienter og bliver fængslet over 30 gange. I 1948 bliver han præsident for The American Natural Hygiene Society.

Det er først i 1980’erne at Naturlig Hygiejne bliver populariseret og formidlet til befolkningen i stor grad. T. C. Fry udgiver Healthful Living Magazine med over 30.000 omslag. Harvey og Marilyn Diamond bliver verdenskendte med deres bog ”Fit for Life”, som bliver verdens bedst sælgende helbreds- og diætbog. I 1999 bliver Healthful Living International stiftet med Dr. Douglas Graham som præsident. Dr. Robert Sniadach åbner for en række kurser i Naturlig Hygiejne.


I Europa var der også mange fortalere for naturlig sundhed. Birch-Benner, Arnold Ehret osv.

I Danmark var det især lægen Kirstine Nolfi, der var fortaler for nødvendigheden af hygiejniske principper for bevarelse af sundhed. Hun blev selv helbredt for brystkræft i 40’erne ved ændring af sin livsstil og i de følgende år sørgede hun for at give budskabet videre. Hun skrev flere bøger, i hvilke hun beskriver råkostens betydning for sundhed, såvel som andre ting som frisk luft, solbadning, motion og hvile. Hun har grundlagt et kursted ”Humlegaarden”, hvor hun behandlede mange mennesker med forskellige helbredsproblemer. Hun blev aldrig anerkendt af det etablerede lægevidenskab, tværtimod blev hun set som en systemfjende og kætter og forfulgt gennem resten af sit liv. Hun blev også i 50'erne frakendt retten til at praktisere som læge. Søger man efter hende, finder man referencer på utallige udenlandske websider og hendes bøger er oversat til mange sprog. Men selv i dag er der ikke fundet plads for hende i Den Store danske encyklopædi. Sørgeligt, men sandt.


Send mail til rawquest.dk